Toespraak uitreiking Koninklijke onderscheidingen ‘Lintjesregen 2025’ 25 april 2025 door burgemeester Nauta

Beste mensen, fijn dat u er bent op deze bijzondere dag. Morgen vieren we Koningsdag maar vandaag is het ook al feest. Voor mij nog altijd één van de mooiste dagen van het jaar. Een dag waarop inwoners die veel goeds doen voor onze samenleving en de leefbaarheid in ons land of daarbuiten, in het zonnetje worden gezet. En meer dan terecht! 

Dit jaar een dag die van te voren nog nooit zoveel besproken is als dit jaar. Kamerdebatten, nieuwsuitzendingen, talkshows…. Een paar weken geleden ging het alleen maar over de jaarlijkse Lintjesregen. Opvattingen van politici, presentatoren en politiek verslaggevers gingen over en weer. Ik betreur het ten zeerste dat zo’n dag als vandaag hiermee besmet is. Ik, en met mij het gemeentebestuur van Hof van Twente, heb meer dan grote waardering voor alle vrijwilligers in Hof van Twente die zich op welke manier of op welk werkterrein dan ook inzetten voor ónze gevarieerde samenleving.

De eerste rijen in deze raadzaal zijn weer gevuld met onze inwoners die vanochtend nietsvermoedend hun bed uitstapten. Nietsvermoedend hun dag zijn begonnen en naar hier zijn gekomen. Of toch met enige argwaan… Van harte welkom!

En natuurlijk ook een warm welkom aan families, aanvragers en ondersteuners van alle mooie voordrachten die het afgelopen jaar zijn gedaan. Een speciaal woord van welkom ook aan de voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten. Fijn dat je in ons midden bent Ank.

De Achterhoekse gemeente Doetinchem vormt morgen het decor voor Koningsdag 2025. Een maandenlange voorbereiding ging er aan vooraf. Het was de afgelopen week nog even spannend of de festiviteiten door zouden gaan vanwege het overlijden van Paus Franciscus. Met een kleine aanpassing in het programma gaat onze viering van Koningsdag gelukkig door.

Voor wie morgen afreist naar onze Gelderse buren om een glimp van onze Koninklijke familie op te vangen, alvast heel veel plezier gewenst.

Zelf hoop ik morgen thuis voor de buis nog een stukje van ons mooie Koningshuis te kunnen zien.

Want ook in Hof van Twente staat morgen weer tal van activiteiten op het programma om de verjaardag van onze Koning te vieren en een aantal daarvan zal ik bezoeken. Uiteenlopende oranjeactiviteiten voor alle leeftijden. Van de kleedjesmarkten en muzikale aubades tot rondritten in onze mooie omgeving en activiteiten voor de cultuur- en sportliefhebbers onder ons.

Maar eerst vandaag dus de Lintjesregen. Ik zei het al eerder. Een van de mooiste dagen in het jaar voor een burgemeester. Ik vind het nog steeds een grote eer dat ik namens de Koning ieder jaar weer zoveel inwoners in het zonnetje mag zetten vanwege heel diverse, onbaatzuchtige verdiensten voor de samenleving.

Beste mensen, ik blijf het herhalen. Hof van Twente kent een grote hoeveelheid vrijwilligers. Vrijwilligers die zich inzetten voor ons verenigingsleven, voor ons welzijnswerk. Vrijwilligers die het vaak zo vanzelfsprekend vinden – om te zien naar een ander en van maatschappelijke betekenis te zijn. Gelukkig vindt niet iedereen dat zo vanzelfsprekend en is die enorme inzet en betrokkenheid gezien door anderen en heeft dat geleid tot een aanvraag voor Koninklijke erkenning.

Geen eenvoudig traject kan ik u vertellen want er moet veel informatie boven tafel komen en minstens zoveel feiten als jaartallen en tijdsbesteding. Maar het is ook dit jaar weer gelukt!

Laten we gauw beginnen!

De heer M. (Marinus) Aaftink uit Diepenheim

Ik begin vandaag in Diepenheim en ik vraag graag meneer en mevrouw Aaftink uit Diepenheim op het podium om plaats te nemen op het bankje hier naast mij. We doen het dit jaar een beetje anders dan anders. Eens kijken hoe ons dat bevalt.

Beste Marinus, ja deze keer gaat het om jou. Een aantal jaren geleden viel Janny immers al de eer te beurt. Je bent geen onbekende in Hof van Twente en zeker niet in de Diepenheimse samenleving. Helemaal als het gaat om kunst. Maar ook jongerenwerk en politiek hebben jouw warme belangstelling.

Laat ik beginnen met het jongerenwerk… Centraal in de kern van ons Stedeke Diepenheim staat het ‘Pand van Janna’. Een vroegere stadsboerderij die diende als woonhuis voor de ‘dorpssmid’, vernoemd naar zijn dochter Janna. Een pand dat na het overlijden van deze Janna werd aangekocht door de toenmalige gemeente Diepenheim met als doel plaats te maken voor de reconstructie van de Borculose-weg. Maar voor het tot afbraak kwam, werd het pand door Diepenheimse jongeren gekraakt en in gebruik genomen als jeugdsoos onder de naam Why don’t cha. Een aantal ‘oudere jongeren’ vormde een bestuur en Marinus jij ontfermde je over het penningmeesterschap en hielp bij de wat politieke schermutselingen. Daarnaast verrichtte jij tal van vrijwilligerstaken binnen de jeugdsoos. Je stond achter de bar en organiseerde mooie activiteiten voor de Diepenheimse jeugd. Nadat de gemeente-raad van Diepenheim uiteindelijk eind jaren zeventig besloot het beeldbepalende pand toch te behouden voor de gemeenschap en alles in een wat rustiger vaarwater verkeerde, trok jij je na enkele jaren terug als bestuurslid. Marinus, ik weet niet of je destijds ook tot de krakers behoorde maar mooi is wel dat dankzij hen het Pand van Janna nu nog altijd als onderkomen van de jeugdsoos in gebruik is.

En zoals we allemaal weten is Diepenheim ook al jaren een broedplaats voor kunst. Diepenheim is gastvrij voor kunstenaars, artiesten en cultuurliefhebbers en een ontmoetingsplaats van kunstenaars en hun publiek. In 1981 werd de eerste kunst-instelling voor professionele beeldende kunst opgericht. Een initiatief destijds van grafisch vormgever Sepp Bader en architect wijlen Harrie ten Dam. Kunst werd geëxposeerd in het oude gemeentehuis van Diepenheim en de groep vrijwilligers groeide jaarlijks. Jij was er vanaf het begin bij voor het verrichten van velerlei hand- en spandiensten.

Van 1983 tot 1987 werden onder de naam Stichting Beeld en Route beeldenroutes georganiseerd waarbij kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werken konden tonen in Diepenheim en bij de aangrenzende landgoederen. Jij zette jouw financiële kwaliteiten in als penningmeester van de Stichting.

In 1990 volgde een fusie tussen Galerie 1881 en Beeld en Route tot Kunstvereniging Diepenheim, het huidige Drawing Centre Diepenheim, sinds 2019 als onderdeel van KunstWerk Diepenheim. Voor het beheer van de verschillende gebouwen en de geldstromen is Stichting De Zwaan opgericht en ook daarin heb jij je jaren bestuurlijk verdienstelijk gemaakt, ook als voorzitter.

Met een gepassioneerde aanpak om zowel de culturele als economische aspecten van het Stedeke te koesteren, heb jij je jarenlang ingezet voor deze kunstinstellingen. Door kunst en cultuur te omarmen, wordt al jaren de leefbaarheid in het Stedeke verrijkt en de lokale economie gestimuleerd.

Jouw financiële achtergrond, deskundigheid en creativiteit hebben mede gezorgd voor een stabiele basis voor het huidige culturele leven in Diepenheim.

Jouw visie, overtuigingskracht en kwaliteit om mensen en clubs met elkaar te verbinden, zijn een voorbeeld voor velen. Maar Marinus, jij kon ook een lastige zijn, voor bijvoorbeeld gemeentebestuurders die niet altijd over de benodigde middelen konden beschikken om de grote Diepenheimse kunstdromen waar te maken.

Maar uiteindelijk is door intensieve samenwerking tussen meerdere partijen, waaronder gemeente Hof van Twente, een prachtig resultaat behaald waarmee Diepenheim als kunstminnend stadje goed op de kaart is gezet.

Jouw politieke belangstelling uit zich in het jarenlange lidmaatschap van de Partij van de Arbeid en jouw kritische maar gewaardeerde inbreng in ledenvergaderingen én jouw rol als presentator en gespreksleider van een politiek radioprogramma door HofstreekFM. Al zo’n vijftien jaar neem jij de luisteraars mee in actuele thema’s en binnen de omroep wordt je gewaardeerd om de wijze waarop jij als gespreksleider jouw gasten de ruimte geeft maar ingrijpt als men te vaag blijft. Ook jouw doordachte adviezen bij het nemen van lastige beslissingen worden zeer op prijs gesteld.

Beste Marinus, kom bij me staan, samen met Janny, want het is mij een grote eer te mogen melden dat Zijne Majesteit de Koning jou Marian Aaftink heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd!

De heer H.J.M. (Henry) Blankhorst uit Markelo

Door naar Markelo. Beste Henry, samen met echtgenote Rita heb je van 1995 tot eind 2023 een mooie supermarkt gerund in Markelo. Na maar liefst 47 jaar in de supermarktbranche werkzaam te zijn geweest, droeg je op 5 november 2023 het stokje over.

Als ondernemer heb je een enorme betrokkenheid bij de gemeenschap laten zien. Ieder jaar bedacht je allerhande activiteiten voor Markelo en jouw klanten. Van een ‘Plus 70’s & 80’s Party’ en Plus Lady’s Night met livemuziek in de winkel tot spaaracties in samenwerking met de lokale verenigingen en de komst van Circus Renz naar het dorp. ,,Ik vind het belangrijk om me bezig te houden met het dorp en met het verenigingsleven”, vertelde je in een interview ter ere van het 25-jarig bestaan in 2020. ,,We sponsoren veel, we bedenken acties in samenwerking met verenigingen. Door dit soort dingen, door te vernieuwen en door klantvriendelijk te zijn, hebben we onze plek hier wel gevonden.” Uit eigen ervaring kan ik dat wel beamen.

Twee jaar na jullie komst naar Markelo trad je toe tot het bestuur van Ondernemers-vereniging Markelo. Tijdens jouw 15-jarige bestuurslidmaatschap was je gedurende 8 jaar voorzitter. Enthousiast, verbindend en plichtsgetrouw zijn kenmerken die jouw worden toegeschreven. Maar ook initiatiefrijk. Zo organiseerde je kort na jouw aantreden een BHV-cursus voor Markelose ondernemers, inmiddels een jaarlijks terugkerend iets, initieerde je de aankleding van de doorgaande Grotestraat in Markelo door middel van vele kleurrijke bloembakken in de zomerperiode en kerstversiering in de wintermaanden. De kantine en kelder van jouw supermarkt stelde je beschikbaar als thuisbasis voor de vrijwilligers respectievelijk de opslag van het materiaal.

Ook motiveerde je collega-ondernemers om óók de handen uit de mouwen te steken en bijdragen beschikbaar te stellen. En je wist subsidiebronnen aan te horen voor de investeringen die gedaan moesten worden.

Enkele jaren na de gemeentelijke herindeling tot Hof van Twente was jij mede-initiatiefnemer voor de oprichting van het OndernemersPlatform Hof van Twente. Een overkoepelend orgaan voor de verschillende lokale ondernemersverenigingen in onze gemeente. Met als doel o.a. krachtenbundeling, kennisdeling en collectiviteit. Ook was je een van de grote aanjagers van de ‘Hofpas’ een spaarpas met als doel het besteedbare geld van de consument binnen de gemeente te houden en de lokale economie te ondersteunen.

Verder heb jij je jaren ingezet voor de toeristische aspecten in Markelo. Zo was je gedurende vijf jaar voorzitter van de Stichting Markelo Promotie. Naast het organiseren en stimuleren van activiteiten ter bevordering van het toerisme had de stichting als doel het imago van Markelo te verbeteren in samenwerking met de ondernemersvereniging. Door het initiëren en organiseren van diverse activiteiten heb je ook hier jouw betrokkenheid bij de gemeenschap en de vele toeristen die Markelo jaarlijks bezoeken getoond.

Het jaarlijkse Food Goan is daar ook zo’n mooi voorbeeld van. Een openlucht-restaurant met lokale horecaondernemers en live-muziek. Uit enthousiasme bood jij ook hier jouw diensten aan, ondanks dat je in een wat andere branche werkzaam was. Jij zag echter weer mogelijkheden om elkaar te versterken door een spaaractie vanuit jouw supermarkt op te zetten. Klanten konden bij jou sparen voor korting op deelname aan Food Goan, hetgeen resulteerde in een groeiend aantal bezoekers.

Aan het economische ondernemerschap is nu een einde gekomen maar nog altijd onderneem je activiteiten om betrokken te blijven bij de Ondernemersvereniging en inwoners van Markelo. Voor allerhande organisatorische en hand- en spandiensten ben je nog regelmatig inzetbaar.

Markelo werd in 1945 bevrijd door Canadezen en daar is het dorp nog altijd erg dankbaar voor. Onlangs, dinsdag 8 april, stond ik daar nog weer bij stil met de Markelose basisschoolleerlingen.

Om de vreselijke Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken, de herinneringen aan onze bevrijders door te geven aan de volgende generaties en de warme banden die in de loop der jaren zijn ontstaan tussen Canada en Markelo is in 2007 de Stichting Canada Comité Markelo opgericht. De Canadese veteranen Frank Graham en Bert Reynold hebben ondertussen vele bezoeken gebracht aan Markelo en worden door de plaatselijke bevolking enorm gerespecteerd voor hun heldendaden.

Om veteranen en oorlogsslachtoffers te blijven herdenken vroeg Frank Graham zich af wat het Canada Comité zou doen wanneer WO2 veteranen niet meer onder ons zouden zijn. Als antwoord hierop is in 2012 de Frank Graham Cycle Liberation Tour in het leven geroepen. Dit project bracht Canadese en Nederlandse jongeren samen om per fiets historisch noemenswaardige plekken uit de eerste en tweede wereldoorlog te bezoeken. Deze indrukwekkende tour is uiteindelijk in 2013 – 2015 – en 2017 met elk een eigen route georganiseerd. Ondanks jouw drukke ondernemers-bestaan Henry, maakte jij je vrij om als vrijwilliger bij te dragen aan het welslagen van deze tochten. Zowel in de voorbereiding als tijdens de tocht zelf. Jij werd verant-woordelijk voor de inkoop en het transport van de maaltijden voor maar liefst 70 deelnemers.

Beste Henry (en Rita), ik ben trots dat ik mag melden dat Zijne Majesteit de Koning Hendricus Johannes Maria Blankhorst heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ik speld je het versiersel graag op en feliciteer je van harte.

Mevrouw A.J. (Jannie) Hardeman-ter Boo uit Delden

Op naar Delden, naar mevrouw Hardeman-ter Boo. Komt u plaatsnemen op het bankje samen met uw echtgenoot.

Mevrouw Hardeman, al ruim dertig jaar bent u actief binnen de oorspronkelijk hervormde en huidige protestantse gemeenschap in Delden. Voor velen binnen de Deldense en kerkelijke gemeenschap bent u bekend en geliefd.

In de jaren negentig was u gedurende tien jaar kerkvoogd. Kenmerken die u daar al liet zien, zien we bij al uw vrijwilligerswerk terug. U bent een organisatietalent en schroomt niet om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Met een grote gedrevenheid heeft u in die jaren veel werk verzet voor de kerkgemeenschap. Van verschillende administratieve taken tot schoonmaakwerkzaamheden.

Een aantal bijzondere ‘projecten’ speelde ook in die tijd en u liet zich zien als organisator en regelaar, zowel rondom de restauratie van de kerk, de Oude Blasius, en het uurwerk in de toren als bij de werving van een nieuwe koster en organist. En in die tijd speelde ook de fusie tussen de hervormde en gereformeerde kerk tot de huidige protestantse gemeente. U wordt geroemd om uw enorme inzet en uw enthousiasme.

In die tijd was u ook al suppoost in de kerk. Tijdens de zomermaanden is de kerk dagelijks geopend voor plaatsgenoten en toeristen en u neemt al zo’n 25 jaar één of twee dagdelen in de week voor uw rekening. U geeft de belangstellende bezoekers uitleg over de historie van de Oude Blasius. Als het nodig is, zelfs buiten de reguliere openingstijden als daar verzoeken toe zijn.

Ook het kosterschap is u niet vreemd. Ten tijde van nog een bezoldigd koster was u de vaste vervanger. Met verve organiseerde u toen al schoonmaakacties en ploegjes om het vele koperwerk te poetsen. Bij het opheffen van het bezoldigde kosterschap heeft u zich enorm ingezet om een groep vrijwilligers te werven en instrueren. Dit deed u kennelijk met zo’n overtuiging dat het u de bijnaam ‘moeder overste’ opleverde.

Nog immer geeft u gevraagd en ongevraagd advies, waarbij de u kenmerkende ironie niet achterwege blijft, is mij ter ore gekomen.

Sinds een jaar of acht vervult u ook de rol van Ouderling en bent u lid van de Kerkenraad. U bezoekt trouw leden van de PKN-gemeente en biedt op een prettige wijze ondersteuning aan de predikant bij het plannen van zijn bezoeken.

Met enige regelmaat neemt u ook het verzorgen van vieringen voor uw rekening, zowel in het geval van de wekelijkse zondagviering als bij begrafenisdiensten.

In het kerkelijk bureau De Voorhof worden inloopochtenden georganiseerd, waarmee de kerk voorziet in een behoefte van vooral ouderen. Gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers. U bent ook hier een gedreven vrijwilliger die zorgt dat de koffie op tijd klaar staat en dat de bezoekers goed verzorgd worden. Door uw gedrevenheid en warme persoonlijkheid is een hechte groep vrijwilligers ontstaan die het voortbestaan van deze informele ontmoetingen waarborgt. Tijdens de vergaderingen van het team draagt u bovendien zorg voor een goede verslaglegging. U wordt erg gewaardeerd om uw drijvende, stimulerende kracht en bent goed op de hoogte van de persoonlijke situaties van gemeenteleden.

Dan vindt u nog tijd om u in te zetten voor de ouderen door het secretariaat te vervullen van zowel de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB), afdeling Delden als het Seniorenplatform Hof van Twente. In deze gremia laat u een zelfde gedrevenheid zien als voor de kerkgemeenschap en weet u nieuwe mensen te binden. Gesprekken met gemeente en ketenpartners bereid u zorgvuldig voor en na afloop draagt u zorg voor een goede verslaglegging. U heeft zich ontwikkeld tot een gewaardeerd kenner van ouderenzorg en weet als geen ander waar de behoeftes liggen. U laat zich niet gauw iets wijs maken maar toch is het vandaag volgens mij goed gelukt u hier naar het gemeentehuis te lokken voor een afspraak met wethouder Rohaan.

Mevrouw Hardeman, u toont al jarenlang een enorme betrokkenheid en bent van onschatbare waarde voor de kerkelijke gemeenschap in Delden. Dat wordt gezien en gewaardeerd. En nu ook door Zijne Majesteit de Koning want hij heeft u, mevrouw Arendine Jannie Hardeman-ter Boo, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte proficiat!

De heer I (IJpe) de Jong uit Delden

Delden is dit jaar goed vertegenwoordigd beste mensen. We blijven nog even in Delden. Onlangs werd hij uitgeroepen tot Held van de Hof. Meneer IJpe de Jong, de beurt is aan u. Neemt u plaats op het bankje samen met uw echtgenote.

Beste meneer De Jong, ook in uw leven neemt de Protestantse Gemeente Delden een belangrijke rol in. U heeft gedurende twee afzonderlijke periodes van acht jaar gediend als ouderling. Vanuit die hoedanigheid hebt u mede invulling gegeven aan een langjarig fusieproces ‘Samen op weg’ tussen de Hervormde Gemeente Delden en de Gereformeerde kerk. Een proces dat in 2005 formeel kon worden afgerond, mede dankzij uw tomeloze inzet. Veel regeltaken nam u op u maar u had daarbij ook de gave om anderen te stimuleren. Mooi!

Sinds 2003 maakt u als afgevaardigde van de toen nog Hervormde gemeente Delden deel uit van de Raad van Kerken Delden en verzorgt u getrouw het secretariaat. Vanuit deze Raad nam u in 2018 het initiatief om Stolpersteine te leggen ter nagedachtenis aan de 17 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In september 2019 mocht ik getuige zijn van de plaatsing van deze struikelstenen door kunstenaar Gunter Demnig en een indrukwekkende samenkomst die daaraan voorafging. U heeft veel werk verzet om dit eerbetoon aan voormalige inwoners van Delden, inwoners die een vreselijk lot ten deel is gevallen, te realiseren. Maar daarmee was uw missie nog niet voltooid. Het project kreeg een vervolg met een mooie historische wandelroute en lesbrieven voor het basis-onderwijs. Jaarlijks rondom de bevrijdingsdagen van Delden, begin april, bezoekt u met uw plaatsgenoot de heer Loohuis de basisscholen om te vertellen over de betekenis van de Stolpersteine en monument “Het Vertrek” nabij het station.

In uw speurtocht door verschillende archieven stuitte u ook op een gevelsteen uit de voormalige Joodse synagoge in Delden. Een steen die als erfgoed was ondergebracht bij Oudheidkamer Twente in Enschede en ergens in een kelder in opslag zou moeten liggen maar daar in eerste instantie onvindbaar leek.

Aan uw doorzettingsvermogen is het te danken dat de gevelsteen na jaren ‘boven water’ is gekomen. Vervolgens had het nog wat voeten in aarde om de gevelsteen in bruikleen terug te laten keren naar Delden maar wat door de vele en onstuitbare inspanningen van u in 2024 toch gelukt is.

Naast de kerk zet u zich ook in voor de Stichting Leendert Vriel. Na de gemeentelijke herindeling tot gemeente Hof van Twente in 2001 duurde het nog enkele jaren voor de twee lokale afdelingen van de Stichting Leendert Vriel fuseerden tot Stichting Leendert Vriel Hof van Twente. Ook aan dit fusieproces heeft u een waardevolle bijdrage geleverd en sinds de fusie tot eind vorig jaar bekleedde u de voorzitters-functie. Als voorzitter heeft u uw organisatietalent en inzichten ingezet en samen met een goede dosis gezond verstand en gedrevenheid daarmee een cruciale rol gehad in de ontwikkeling van de organisatie. Een organisatie die werkt met circa 15 vrijwilligers die onze inwoners bijstaan in hun laatste levensfase en naaste familieleden en mantelzorgers veelal in de nacht een aantal uren ontlasten van zorgtaken. U had goed oog voor de emotionele belasting die dit voor uw vrijwilligers geeft en liet daarvoor ook met regelmaat uw waardering blijken. Als voorzitter vertegenwoordigde u de Stichting Leendert Vriel in de Vereniging Palliatieve Terminale Zorg Twente.

Inmiddels heeft u het stokje overgedragen aan uw opvolger maar er kwam een nieuwe rol op uw pad. Samen met de gelijktijdig met u afgezwaaide penningmeester vormt u het bestuur van de nieuwe Stichting Vrienden van Leendert Vriel Hof van Twente. Een stichting die de binnenkomende giften beheert. Het bestuur van de Stichting Leendert Vriel kan een beroep doen op dit fonds voor bijvoorbeeld scholingsprojecten, vrijwilligersbijeenkomsten of jubilea.

Mooi dat u op deze manier bij dit belangrijke werk betrokken blijft en uw opgedane kennis hiervoor blijft inzetten.

Zelf heeft u de afgelopen jaren aan de voet gestaan van meerdere voordrachten voor uw vrijwilligers. Maar ook u heeft indruk gemaakt met uw onbaatzuchtige inzet voor onze samenleving. Niet voor niets werd u onlangs uitgeroepen tot Held van de Hof, een initiatief van HofMarketing.

Maar u kent de looptijd van een decoratietraject dus ver daarvoor had men al op het oog u in het zonnetje te zetten en daarom mag ik vandaag aan u melden dat Zijne Majesteit de Koning u, de heer IJpe de Jong, heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd!

De heer M.F.M. (Marcel) Kamp uit Delden 

Dan kom ik bij de heer Marcel Kamp, eveneens uit Delden. Graag nodig ik u uit op het bankje.

Nog zo’n vrijwilliger in hart en nieren en dat al zeker veertig jaar lang. Meneer Kamp, dat begon voor u met de Ouderraad van de Hooijerinckschool waar uw kinderen het basisonderwijs volgden én met de Deldense Korfbalvereniging Zwart Wit. Niet omdat u zelf fervent korfballer bent of was maar omdat uw kinderen lid waren.

Begin jaren ’80 werd u lid van de Ouderraad gedurende twee periodes van 3 jaar. En in die tijd heeft u ook een aantal jaren naar volle tevredenheid het penningmeester-schap gevoerd. De wijze waarop u de financiën heeft beheerd, ontvangt nog altijd veel lof van de toenmalig directeur en zijn adjunct. Overigens ook voor uw verdere inzet voor de school, de leerlingen en hun ouders en voor de leerkrachten. U was altijd bereid de handen uit de mouwen te steken. Maar ook uw analytisch vermogen en uw positieve en coöperatieve insteek kenmerken u ten zeerste. Bovendien wist u belangrijke impulsen te geven, bijvoorbeeld voor een PC-privé-project voor alle medewerkers binnen de vroegere Rooms Katholieke Stichting Deldense Scholenbelangen.

Verschillende bestuursfuncties en vrijwilligerstaken heeft u verder verricht binnen de sportvereniging waar dochter Maaike en zoon Jorik lid waren of wellicht nog steeds lid zijn, de Deldense Korfbalvereniging Zwart-Wit. U was er penningmeester gedurende 7 jaar en gedurende een korte periode tevens interim-voorzitter. Later zette u zich in binnen de PR-commissie en kantinecommissie en kwam u nog even terug in het bestuur als interim-penningmeester (2017-2018). U klust graag op het sportcomplex en bent zelf ook één van de gewaardeerde bar-vrijwilligers. U bent een stille kracht die op zijn tijd, alleen als daarom gevraagd wordt, bruikbare adviezen geeft. Voor uw tomeloze inzet werd u in 2019 uitgeroepen tot Erelid van de vereniging.

In 1998 nam u mede het initiatief om een jeu de boulesvereniging op te richten in Delden, naast de velden van DKV Zwart Wit. Veel tijd en energie heeft u gestoken in de aanleg van de tien banen en een eigen ‘honk’. Ook voor deze vereniging beheert u al sinds de oprichting de financiën, verricht u tal van noodzakelijke klussen, van snoeiwerkzaamheden en schilderklussen tot ook hier de vrijwillige bardiensten.

Na de verhuizing van DKV Zwart Wit naar Sportpark De Mors bleef Le Biberon achter met de bestaande velden maar met een nieuwe entree. Ook daar heeft u veel werk voor verricht.

Als afgevaardigde van DKV Zwart Wit in de toenmalige Deldense Sportraad belandde u in het bestuur van de latere Stichting Beheer Register-goederen Delden. Een stichting met als doel de binnensportfaciliteiten en het zwembad op een efficiënte wijze te exploiteren en te behouden voor de gemeen-schap. Binnen de SBR heeft u jarenlang uw kennis en kunde op het gebied van ICT en financiën in de breedste zin ten dienste gesteld. Naast een goede exploitatie van de oorspronkelijke twee sporthallen en het zwembad die tot de SBR behoorden, vervulde u een waarde-volle rol bij projecten als de privatisering van het Parochiehuis dat onder de SBR werd gebracht, de renovatie van de voormalige sporthal, de renovatie en verduur-zaming van het zwembad en het meest recent de realisatie van Sportpark De Mors in 2021. Een prachtige accommodatie voor en door 4 verenigingen met behoud van ieders eigen identiteit. Uw inzet lijkt onstuitbaar.

Na vele jaren van lobby en fondsenwerving was in september 2024 de herbouw van de Eschmolen in Delden een feit. De oorspronkelijke windkorenmolen op de Deldeneresch, al zeker sinds de 16e eeuw verbonden aan landgoed Twickel, brandde in 1959 volledig af. Daarmee ging één van de oudste industriële gebouwen van Delden en Twickel verloren. Initiatieven tot herbouw van de molen zijn al vanaf 2009/2010 gaande maar er moest veel water door de Twickelervaart voor alle seinen daartoe op groen gingen. Mede dankzij uw gewaardeerde inzet en kennis van financiën en subsidiemogelijkheden kon in mei 2022 het startsein voor de herbouw gegeven worden. En waar kosten uitgespaard konden worden, liet u dat niet na. Ook niet als dat betekende dat u en een collega-vrijwilliger af moesten reizen naar een molenmaker in Aalten om zelf het schilderwerk ter hand te nemen in de werkplaats aldaar. Net als ik zult u met trots iedere keer naar de herbouwde Eschmolen kijken. Chapeau voor u en iedereen die zich daar al die jaren voor heeft ingezet.

Meneer Kamp, ik mag u met trots vertellen dat het niet bij het erelidmaatschap van DKV Zwart Wit blijft. Zijne Majesteit de Koning heeft u, de heer Marcellinus Franciscus Maria Kamp, namelijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd!

De heer J.H.J. (Henk) Kruse uit Markelo

Terug naar Markelo voor nog zo iemand met een bijzondere staat van dienst. De heer Henk Kruse. Neem samen met je echtgenote plaats.

Beste Henk, eind januari 2024 nam je na maar liefst 18 jaar afscheid van het bestuur van De Reggehof. Na een vrij rustige beginperiode heb je ook meerdere roerige tijden voor De Reggehof meegemaakt. Roerige tijden veroorzaakt door uiteenlopende omstandigheden. Het bestuur heeft vele uitdagingen het hoofd moeten bieden. Organisatorische uitdagingen en meerdere bezuinigingsoperaties binnen een organisatie waarin zowel met professionals als vrijwilligers wordt gewerkt. Met jouw ervaring als ondernemer en belangstelling voor de politiek was je van grote meerwaarde voor De Reggehof.

Ook heb je samen met de voorzitter meerdere keren de leiding van deze culturele organisatie op je genomen in tijden dat een directeur als leidinggevende ontbrak. De Reggehof heeft helaas in 14 jaar tijd maar liefst 7 directeuren, al dan niet op interim-basis, gekend. Ook bezuinigingen als gevolg van politieke keuzes en de uitbraak van de Corona-pandemie brachten grote zorgen en dilemma’s met zich mee. De uitzonderlijke inzet van jou tijdens je gehele bestuursperiode is bewonderenswaardig te noemen. Na een bestuurlijke omvorming heeft het voltallig bestuur het stokje begin vorig jaar overgedragen aan een nieuwe Raad van Toezicht.

Wel ben je deel uit blijven maken van de Stichting HOOR, Stichting Hof van Twente Ondernemers Ondersteunen de Reggehof. Met je zakelijk instinct weet je het bedrijfsleven in financiële zin te verbinden aan deze belangrijke culturele basisvoorziening in Hof van Twente.

Verder ben je, net als Marinus Aaftink, een gewaardeerd vrijwilliger/presentator bij de lokale Hofstreek omroep waar je ook een van de zeven presentatoren van de politieke uitzending bent. Gedurende 10 jaar was je een gewaardeerd bestuurslid van deze vrijwilligersorganisatie.

En al ruim 18 jaar vervul je het voorzitterschap van de Stichting Beeldende Kunst Hof van Twente. Een stichting die ons als gemeente adviseert over:

  • het in stand houden van kunstwerken in de openbare ruimte
  • de uitbreiding van de kunstcollectie en
  • het ondersteunen van initiatieven op het gebied van beeldende kunst

Jouw inzet, betrokkenheid en bevlogenheid zijn ook binnen deze stichting goed zichtbaar.

En wat zeker niet onvermeld mag blijven is de onuitputtelijke inzet voor de handbal-sport in Twente en Nederland. Al op jonge leeftijd werd je lid van een handbal-vereniging in Enschede. Jouw passie voor deze sport ben je tijdens je gehele verdere leven blijven ontwikkelen. Je volgde opleidingen tot trainer en scheidsrechter en hebt als trainer bij meerdere verenigingen in Twente gefunctioneerd op landelijk niveau. Veel successen heb je behaald met jouw teams. Na een doorontwikkelings-proces van de Twentse afdeling van het Nederlands Handbal Verbond stelde je belangeloos kantoor- en vergaderruimte in jouw onderneming beschikbaar.

In 2013 was je met twee anderen oprichter van Stichting Hansbalschool Twente. Een stichting die bewerkstelligt dat talenten in onze eigen regio Twente kunnen blijven trainen en zich blijven ontwikkelen in het handballen. Je werd voorzitter gedurende 7 à 8 jaar en gaf vanuit die rol invulling aan de missie van de stichting, namelijk:

  • het aanbieden van trainingen aan de toplijn en breedtesport
  • het begeleiden van talentvolle spelers in hun ontwikkeling
  • het verzorgen van clinics voor verenigingen en vereniginstrainers
  • het opleiden van trainers op niveau 2 en 3.

Dat heb je op voortreffelijke wijze gedaan en daarmee oogstte je veel lof bij jouw afscheid in 2020.

Van het landelijk bestuur van het Nederlands Handbal Verbond was je ook nog eens 10 jaar lid en ondertussen al even lang heb je als adviseur en lid van diverse commissies jouw kennis en kunde ten dienste van de handbalsport in Nederland gesteld.

Een tweetal bijzondere projecten wil ik tot slot vermelden. Als ambassadeur voor de handbalsport reisde je af naar Zuid Afrika om scholen en jongeren kennis te laten maken met de handbalsport. Dat deze missie een succes werd, bleek uit de komst van een team uit Burkina Faso die in Twente een trainingsstage volgde.

Als projectleider van het Lokaal Organisatie Comité Almelo heb je veel en belangrijk werk verricht, zowel in de voorbereiding voor als tijdens het EK 2011 voor dames onder de 18.

Jouw inzet, loyaliteit en visie hebben zowel op cultureel als sportief gebied een misschien wel onovertreffelijke invloed gehad beste Henk. En daarom mag ik je met trots vertellen dat Zijne Majesteit de Koning jou Jan Hendrik Johan Kruse heeft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd!

Mevrouw A.M.J. (Ans) ter Morsche uit Delden

Voor mevrouw Ans ter Morsche keer ik graag weer terug naar Delden. Beste Ans, wil je met je echtgenoot plaatnemen op het erebankje.

Ans, in je werkzame leven was je docent Levensbeschouwing aan het voortgezet onderwijs in Delden. In die hoedanigheid was ook onze eerste kennismaking. Jaarlijks in de Week van Respect probeer ik een of meer gastlessen te verzorgen in het voortgezet onderwijs in onze gemeente. Op Scholengemeenschap Twickel in Delden mocht ik dat tijdens jouw lessen doen en daarbij heb ik jou als zeer deskundig en betrokken ervaren. En dat is meer mensen in jouw nabije omgeving opgevallen beste Ans. Ook buiten je professionele leven heb je je met grote toewijding en menselijke betrokkenheid en met hart en ziel ingezet voor de leerlingen en jouw inmiddels oud-collega’s. Zo heb je onder andere een aantal bewonderens-waardige goede doelenprojecten geïnitieerd en begeleid. Maar ook jouw steun aan zieke leerlingen en aan leerlingen uit gezinnen waar het financieel niet altijd even rooskleurig was hebben indruk gemaakt. In woorden en daden wist jij steun te bieden aan hen die het nodig hadden. Je hebt een groot sociaal hart en bent maatschap-pelijk zeer betrokken bij de samenleving. Zo wist je ook altijd mooie verbindingen te leggen tussen de school en haar leerlingen en ouderen en hulpbehoevenden in Delden. Ook wist je goede verbanden te leggen met de katholieke geloofs-gemeenschap en bezocht je met groepen leerlingen bijvoorbeeld de zusters Franciscanessen in het klooster in Denekamp. Uiteraard had je aan dit bezoek ook speciale opdrachten verbonden voor de leerlingen.

Binnen de katholieke geloofsgemeenschap in Delden ben je ook nog altijd van onschatbare waarde. Zo heb je een aantal jaren het kinderkoor geleid, zowel als voorzitter als dirigent, en was je nauw betrokken bij de viering van 900 jaar Stichting Blasius in Delden in het jaar 2018. Ook deze jubileumviering wist je weer op bijzondere wijze te verbinden met niet alleen de scholen in Delden maar ook de lokale toneelvereniging waarna een bijzondere revuevoorstelling tot stand kwam.

Sinds 2019 ben je voorzitter van de werkgroep Verliezen verwerken en fungeer je als contactpersoon voor de gehele Deldense, katholieke geloofsgemeenschap. Beide functies vervul je naar grote tevredenheid van de locatieraad en pastoraatsgroep.

Jouw muzikale en leidinggevende kwaliteiten kwamen verder tot uitdrukking in het verpleeghuis St. Elisabeth in Delden. In de jaren ’80 begon je daar als dirigent en organist van het nonnenkoor, het latere Drie Koningenkoor. Tegenwoordig leid je het ‘meezingkoor’. Je stelde je ook ten doel om eenzame ouderen 2 keer per week te bezoeken in het verpleeghuis voor een gezellig praatje en afleiding en je verzorgde er koffierondes.

Verder kwam jouw sociaal-maatschappelijke betrokkenheid tot uitdrukking:

  • bij de opvang van een Soedanees gezin in Delden dat je ook geholpen hebt bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning en later de inrichting van een eigen woning. Het gezin kon nog lang op jouw support rekenen.
  • gedurende bijna 10 jaar door de oprichting van Club 2009 waarbij je jongeren met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 8 tot 20 jaar tweewekelijks samenbracht voor allerhande activiteiten. Dit in afwachting van de realisatie van een begeleid wonen complex behorend tot de J.P. van den Bentstichting voor deze jongeren. Je was een grote animator en regelde dat ze bijeen konden komen in ‘jouw’ school en organiseerde verschillende activiteiten voor deze speciale doelgroep. Ondanks dat Club 2009 niet meer bestaat, wordt de hechte groep nog jaarlijks bij jou thuis uitgenodigd voor een gezellige barbecue.
  • maar ook in meerdere projecten van onze welzijnsorganisatie Salut. Als trainer ‘Één tegen eenzaamheid’, als taalcoach en als maatje voor hulpbehoevenden en/of hun mantelzorgers.
  • en als bestuurslid en inmiddels voorzitter van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) Senioren Delden. Ook hier heb je al weer mooie initiatieven ontwikkeld. Waardering is er vooral voor jouw prettige en enthousiasmerende wijze van samenwerken; jouw verbindende vermogen en kwaliteiten om mensen in hun kracht te zetten en zelf ook het hands-on werk niet schuwt.

Beste Ans, ik kan dat alleen maar beamen want in de bijeenkomsten die we vanuit de gemeente Hof van Twente organiseren kom ik diezelfde verbinder tegen. En mantelzorg voor een buurvrouw, een oom en later ook je ouders ben je niet uit de weg gegaan.

Voldoende aanleiding voor Zijne Majesteit de Koning om te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, mevrouw Anna Maria Josephina ter Morsche-Groothuis.

Van harte gefeliciteerd Ans.  

Een mooi moment dames en heren voor een muzikaal intermezzo

Vorig jaar stond hier een prachtig koperkwartet.

Vandaag hebben we hiervoor Yvette Wunderink uit (oorspronkelijk) Delden uitgenodigd. Yvette heeft een mooie muzikale carrière opgebouwd. In 2012 was ze de winnares van Hoftalenten, een jaarlijks evenement georganiseerd door De Reggehof en in 2013 was ze onze muzikale gast bij onze nieuwjaarsreceptie en naar we vermoeden ook bij de lintjesregen dat jaar.

Yvette heeft al op vele podia gestaan met de bands DaVinci en Tik Maar Af. Vrij recent heeft u haar kunnen zien op televisie in het programma Battle of the Bands met The Lou Rawls Experience die het tot en met de finale heeft gered en inmiddels zijn vele optredens en shows gepland in verschillende theaters in het land.

Maar vandaag onze muzikale gast en samen met Daan Scholten op piano zingt ze ‘Stand by me’ voor u.

Yvette en Daan, het muzikale woord is aan jullie…

De heer W.H.J.L. (Willy) Olde Meule uit Delden

Na dit prachtige optreden gaan we snel verder met nog zo iemand met een Indrukwekkende staat van dienst. Meneer en mevrouw Olde Meule uit Delden, ik wil u vragen naar het podium te komen en plaats te nemen.

Meneer Olde Meule, u kwam vanochtend naar het gemeentehuis voor een afspraak met Wilco Pasman. Ons huis werkt altijd graag mee aan allerlei plannetjes om mensen hopelijk nog altijd nietsvermoedend naar het gemeentehuis te laten komen.

U sprak vanochtend met Wilco over de weidevogels in Hof van Twente. U zet zich al jaren in voor het behoud van weidevogels als de kievit, wulp en grutto. Tijdens het broedseizoen treedt u in overleg met agrariërs en landgoedeigenaren als Twickel om de nesten van de broedende vogels te beschermen tegen landbouwverkeer. Dankzij uw inzet en kennis van geldstromen wordt tegenwoordig met behulp van drones in beeld gebracht waar de nesten zich bevinden, zodat deze gemarkeerd kunnen worden en tijdens het maaien gespaard kunnen blijven. Ook droeg u zorg voor een gedegen beleidsplan en het verkrijgen van een ANBI-status voor de huidige stichting.

Naast penningmeester bent u een waardevolle ambassadeur en brengt u uw kennis graag over op geïnteresseerden, mediakanalen en scholieren.

In een wat verder verleden was u bestuurslid en penningmeester van de Ouderraad van de Katholieke basisschool Erve Hooijerinck waar uw kinderen onderwijs genoten. Dat moet ergens in de jaren tachtig/negentig zijn geweest. Uiterst consciëntieus en naar volle tevredenheid beheerde u de financiën gedurende in ieder geval één zittingsperiode van drie jaar. Vanuit een overtuiging dat de leerlingen ten volle profijt moesten hebben van de financiële mogelijkheden met respect voor een gezonde financiële basis. Ook buiten de Ouderraad om heeft u zich op vele fronten ingezet bij verschillende activiteiten van de school.

En niet te vergeten uw inzet voor de Deldense Schutters Vereniging (DSV), opgericht in 1946. Een vereniging met als doelstelling het beoefenen en bevorderen van de Folkloristische schietsport in het algemeen, in de vorm van vogelschieten, alsmede het beoefenen van het Vendelzwaaien. Maar liefst 37 jaar hebt u op voortreffelijke wijze het penningmeesterschap gevoerd. U was ‘op de cent nauwkeurig’ en hechtte groot belang aan transparantie heb ik mogen lezen. U heeft uw taken altijd uiterst serieus genomen; zeker in het feestweekend zelf, begin september.

Steevast nam u zitting in de penningentent, vrijwel het gehele weekend, om de kasstromen te bewaken en aan het einde van de dag, zeg maar in de nacht, het contante geld veilig mee te nemen, te tellen, te verwerken en af te storten bij de bank. Tegenwoordig zijn het veelal pintransacties maar voorheen ging het om grote sommen contant geld kunnen we ons zo voorstellen.

In de weken voorafgaand aan het feest werden thuis in huize Olde Meule de consumptiemunten geteld en verpakt in handzame zakjes voor een snelle uitgifte. Daarbij kreeg u vast hulp van uw echtgenote en wellicht uw kinderen toen ze nog thuis woonden? In de weken c.q. maanden na het feest droeg u weer zorg voor een correcte boekhouding van de inkomsten en uitgaven van het feest. Ook recent nog, na overdracht van het penningmeesterschap aan uw opvolger, droeg u nog graag uw steentje bij aan de implementatie van een nieuw boekhoudsysteem.

Beste meneer Olde Meule, vanuit de school, vanuit de weidevogels en vanuit de Deldense Schutters Vereniging is er veel waardering voor al het werk dat u in de loop der jaren heeft verzet. Dat heeft al eens geleid tot het erelidmaatschap van de Schutterij. Daar komt vandaag nog een eretitel bij want Zijne Majesteit de Koning heeft u, de heer Wilhelmus Hendrikus Johannes Lambertus Olde Meule, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte proficiat!

De heer J.H. (Jan) Overbeek uit Goor

Op naar Goor, naar de heer Jan Overbeek. Graag nodig ik u uit hier plaats te nemen.

Meneer Overbeek, in 2006 raakte u betrokken bij de nog altijd succesvolle Hof van Twente Herfst Fietsvierdaagse. Een jaarlijks terugkerend evenement dat afgelopen herfstvakantie al voor de 31e keer werd georganiseerd. Op twee van de vier dagen bent u belast met het bewegwijzeren van de routes en aan het einde van de dag rijdt u de route nogmaals om de bewegwijzering weer te verwijderen. Daarnaast staat u graag reserve voor de resterende twee dagen en bent u een gewaardeerd gastheer en adviseur voor de deelnemers die zich dagelijks inschrijven in De Reggehof in Goor.

De ondernemers in Goor zijn al tientallen jaren met elkaar verenigd in Ondernemers-vereniging Goor Collectief. Talrijke initiatieven worden ontwikkeld om de ondernemers, zowel winkeliers als handelsondernemingen, met elkaar te verbinden. U, als oud-ondernemer, weliswaar gevestigd buiten Goor maar ongetwijfeld wel actief in Goor, hebt u vanaf 2011 gedurende zeven jaar ingespannen voor het onderdeel Senioren met als doel de kennis en kunde van gepensioneerd ondernemers te blijven delen met de ca. 250 aangesloten leden. Maar ook uit sociaal oogpunt voor de ‘oud-gedienden’.

Voor de Bridgeclub Diepenheim heeft u in de periode van 2016 tot 2022 het penningmeesterschap vervuld. U was niet alleen een zeer betrouwbaar en nauwkeurig penningmeester maar ook degene die ervoor zorgde dat de vereniging zich bij de Kamer van Koophandel liet registreren en statuten opstelde en heeft laten vastleggen, ter bescherming van het bestuur.

Een aantal jaren eerder had u deze nauwgezetheid als penningmeester ook al getoond bij de Goorse Probusclub Kedingen.

We gaan verder met uw CV. In 2015 werd u vrijwilliger in Huize Herfstzon, een verpleeghuisvoorziening voor ouderen in Goor. En vanochtend kwam u hier samen met de directeur, Angelique Lamme, in de veronderstelling dat zij vandaag een lintje zou krijgen. Fijn Angelique dat ook jij een handje geholpen hebt om meneer Overbeek naar hier te krijgen.

Wekelijks gaat u een dagdeel wandelen met bewoners die aan een rolstoel gekluisterd zijn of niet meer in staat zijn om wat langere afstanden wandelend af te leggen. U heeft zelfs een deel van de coördinatie op u genomen. Wie wandelt wanneer en met wie. Gedurende de wandeling maar ook bij de koffie na afloop maakt u graag nog een praatje met de verpleeghuisbewoners. U bent sociaal en de bewoners genieten erg van uw aanwezigheid. In 2016 trad u toe tot de cliëntenraad en in 2020 nam u het voorzitterschap van deze raad op u. Een rol die u op prettige wijze vervult en waarbij uw financiële kennis ook weer goed van pas komt. Net zoals uw kennis van en ervaring in de bouw nu men bij De Warme Huizen, waar Herfstzon deel van uitmaakt, met een mooi nieuwbouwproject bezig is.

En dan hebben we nog de Stichting Stadslandbouw Hof van Twente waar u eveneens sinds 2015 als vrijwilliger aan verbonden bent en gedurende vijf jaar bestuurslid bent geweest. Naast de verbouw van groenten en fruit in een mooi aangelegde ‘stadstuin’ heeft de stichting zich ook ontfermd over inmiddels meerdere mozaïekprojecten. Nieuw en bestaand straatmeubilair dat door vrijwilligers wordt beplakt met talrijke mozaïeksteentjes en inmiddels al jaren een sfeervolle bijdrage levert aan het Goorse centrum. Bijzonder is het meest recente project waarbij als gevolg van de verplichte opheffing van twee onbewaakte spoorwegovergangen één nieuwe spoortunnel is gerealiseerd door ProRail. Om de grijze, betonnen tunnel een fraaier aanzicht te laten krijgen voor de vele wandelaars in het gebied De Meene, is de tunnel voorzien van een combinatie van graffity en mozaïek. Het prachtige resultaat ervan zien we op één van de foto’s. Meneer Overbeek, u was van onschatbare waarde bij de overeenstemming die na vele overleggen met ProRail bereikt werd maar ook als coördinator en supervisor tijdens het creatieve proces.

Met groot plezier mag ik u, de heer Johannes Henricus Overbeek, melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd zoals dat zo mooi heet, u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd!

De heer D. (Diederik) Roeterdink uit Markelo

Laten we snel verder gaan. Met een regelmatig bezoeker van ons gemeentehuis. Meneer en mevrouw Roeterdink uit Markelo. De beurt is aan u om hier plaats te nemen.

Meneer Roeterdink, als bouwkundig tekenaar bij een landelijk opererend architecten-bureau had u al een groot gevoel voor authenticiteit en traditie. Deze waardering voor en interesse in het oude komt ook terug bij uw vele vrijwilligersactiviteiten. Met een groot en aanstekelijk enthousiasme spant u zich in om historische waarden te bewaren en terug te laten keren.

Zo was u in de jaren ’80 als tekenaar en inwoner van Markelo betrokken bij de eerste verbouwing van Museumboerderij Eungs Schöppe. In de jaren ’90 was u gedurende vijf jaar als secretaris verbonden aan het museum. Dankzij uw kennis en kunde is tijdens een tweede verbouwing het museum uitgebreid met een ‘grote kökk’n’, geheel in de stijl en kleuren van vroeger. Na uw pensionering raakte u opnieuw betrokken bij het museum en van uw grote schat aan kennis is dankbaar gebruik gemaakt bij de jubileumuitgave ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 2022. Ook nam u het initiatief om het museum uit te breiden met een karnhuisje zoals men deze vroeger op vele boerderijen aantrof. Hiervoor heeft u een oud karnwiel uit 1880 opgespeurd en onder uw leiding is door leerlingen van Stichting RIBO met historisch bouw-materiaal het karnhuisje gerealiseerd. Een waardevolle toevoeging die laat zien hoe vóór de komst van de melkfabriek boter werd gemaakt.

Als vrijwilliger verzorgt u ook rondleidingen voor de bezoekers waarbij u niet uitgepraat raakt. U benadert sprekers voor de zogeheten ‘winterlezingen’ en met verve heeft u ook zelf zo’n lezing voor uw rekening genomen waarbij u uitgebreid en enthousiast vertelde over een diversiteit aan boerderijen.

Woonachtig in de Markelose buurtschap Stokkum met een eigen buurtvereniging en eigen onderkomen in de openbare basisschool Stokkum heeft u gedurende tien jaar het voorzitterschap op u genomen van deze buurtvereniging. U was initiatiefrijk en erg toegewijd om de leefbaarheid in de buurtschap te vergroten is mij verteld. Toen er in 2007 plannen ontstonden om ‘Het Gebouwtje’ zoals jullie buurtschapshuis heet, te verbouwen werd u vanzelfsprekend benaderd vanwege uw bouwtechnische kennis en kunde. Zo werd u lid van de bouwcommissie en daar had u een gewaar-deerde inbreng en bracht u adviezen om te komen tot een prachtig onderkomen waarbij goed rekening is gehouden met de wensen van de verschillende gebruikers.

Niet veel later verwelkomde de beheersstichting van Het Gebouwtje u opnieuw in het bestuur. Met uw warme persoonlijkheid en enorme enthousiasme heeft u veel betekend voor de buurtschap. En nog steeds bent u van betekenis. Onder andere vanwege uw inspanningen om het landschap en verschillende erven in en om Stokkum weer in oude luister te herstellen door toepassing van een juiste, streekeigen beplanting.

Sinds de oprichting van de Stichting Maarkels Landschap in 2002 bent u ook daarbij nauw betrokken en sinds 2007 tevens voorzitter. De stichting initieert projecten in samenwerking met agrariërs, burgers en ondernemers in het buitengebied ter verbetering van het streekeigen landschap. Ook binnen deze stichting niets dan roem vanwege een tomeloze inzet en bewonderenswaardige toewijding waarmee u de gemeenschap bewust maakt van Markelose karakteristieken ten aanzien van erf, landschap en bewoners.

Vanuit de Stichting Maarkels Landschap is ook ‘Eetbaar Erf’ ontstaan. Een initiatief voor het behoud van het culinaire erfgoed voor het nageslacht. Proeverijen worden georganiseerd waarbij de gerechten gekookt en gebakken worden zoals men dat vroeger deed. Bijzonder zijn de proeverijen die worden verzorgd in verzorgings-huizen. Proeverijen die bij dementerenden de herinneringen aan vroeger ophalen. U vertelt daarbij vol passie over vroeger en inmiddels zijn door ‘Eetbaar Erf’, mede dankzij u, al drie kookboekjes samengesteld en uitgegeven.

Folklore is een gezamenlijke passie van u beiden. Als actief danser en zanger van de Folkloristische Vereeniging Markelo heeft u zich de afgelopen tien jaren, samen met echtgenote Wilma en enkele mede-dansers, ontfermd over de kindergroep. Een groep van ca. 10 jongens en meisjes in de leeftijdsgroep 4 tot 6 jaar. Iedere zaterdagochtend wordt met de kinderen de dansen geoefend en op fantastische wijze weet u het contact met de jonge kinderen te maken en hun vertrouwen te winnen. Voor ieder optreden zorgt u met uw echtgenote dat alle kinderen van passende en schone kledij worden voorzien. Kledij die is nagemaakt van authentieke exemplaren uit Markelo van omstreeks 1860 en deze prachtige tenues worden gecompleteerd door de schattige witte klompjes. Voor ieder optreden weer gaat u op zoek naar de juiste maat klompjes voor de al maar groeiende kindervoetjes.

Recent, nog maar twee weken geleden, heeft de nieuwe kindergroep die in februari is gestart, haar eerste optreden verzorgd bij de Palmpasenoptocht, waarvan de organisatie in handen is van de Folkloristische Vereeniging Markelo. U hecht daarbij ook grote waarde aan een juiste, traditionele Palmpasen stok. Iets waar u zich al jaren voor inspant door deze te vervaardigen van de traditionele materialen.

Zoals in vele geloofsgebouwen loopt het aantal kerkgangers in de Markelose Martinuskerk de laatste jaren flink terug. Het kerkbestuur beraadt zich al enige tijd over de toekomst van de kerk en heeft in u een bevlogen begeleider gevonden van een transformatieproces om het kerkgebouw voor meerdere doeleinden geschikt te maken.

U heeft onderzoek gedaan naar verbouwingen die in de loop van 100 jaar aan de Martinuskerk zijn gedaan en vele kerken in Nederland bezocht waar een zelfde proces heeft plaatsgevonden. Op inspirerende wijze heeft u de gemeenteleden geïnformeerd over de plannen, contacten met de overheden gelegd en de nodige vergunningprocedures gestart.

Als gemeente Hof van Twente hebben wij grote waardering voor de manier waarop u cultuur en erfgoed in stand weet te houden. Al jaren bent u een zeer gewaardeerd lid van de gemeentelijke erfgoedcommissie. Uw grote kennis over o.a. boerderijen, dwarsritschuren en landschap dragen er al jaren aan bij dat historische gebouwen bewaard en gerestaureerd worden. Uw inzet en toewijding voor de commissie en onze samenleving overstijgt hetgeen van u verwacht mag worden. Met grote passie deelt u uw kennis en vergroot u de betrokkenheid van onze gemeenschap bij ons prachtige en waardevolle erfgoed.

Volop waardering dus voor al uw betrokkenheid en vanaf vandaag ook Koninklijke waardering want Zijne Majesteit de Koning heeft ook u, de heer Diederik Roeterdink, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd!

Mevrouw A.A. (Ali) Schreurs-Drent uit Markelo

Net als Delden, is ook Markelo dit jaar goed vertegenwoordigd. Graag nodig ik mevrouw Ali Schreurs-Drent uit op het podium.

Beste mevrouw Schreurs, gaat u lekker zitten terwijl ik u toespreek.

U bent al ruim 30 jaar een zeer bevlogen vrijwilliger van Museum Eungs Schöppe in Markelo. De voormalige boerderij, omgebouwd tot museum, waar ik het bij de vorige kandidaat al over had. Uw specialiteit in het museum is het ‘dook roll’n’ (doek rollen). Volgens een oud ambacht, dat inmiddels dankzij de mensen van Eungs Schöppe tot immaterieel erfgoed is bestempeld, worden lange lappen linnen opgerold in de vorm van een hart en twee rozen; bloemen van de liefde. In het museum wordt dit oude ambacht nog met enige regelmaat gedemonstreerd en toegelicht aan de geïnteresseerde bezoekers. Maar ook worden iedere twee jaar twee nieuwe dames opgeleid om de kunst van het rollen voor het museum en Markelo te behouden. En ik heb me laten vertellen dat u hiervan de drijvende kracht bent. Fantastisch dat u dit erfgoed in ere houdt en bewaart laat blijven voor de toekomst.

Ook helpt u graag bij het inrichten van tentoonstellingen en het beoordelen en herstellen van aan het museum geschonken traditionele kleding. Uw handvaardig-heid is zelfs zodanig goed ontwikkeld dat u zich ook de kunst van het wassen en opmaken van de vaak kwetsbare knipmutsen eigen heeft gemaakt. Net als het vervaardigen van prachtige geldbeursjes door met kraaltjes te haken en/of te breien.

Naast uw vrijwilligerswerk voor het museum heeft u ook ca. 15 jaar deel uitgemaakt van het bestuur. Veelal als bestuurslid maar ook enkele jaren als secretaris.

U bent een enorme vraagbaak en bent met grote regelmaat in het museum te vinden als gastvrouw, handwerkster, instructrice en voor alle voorkomende werkzaamheden. Dit alles doet u met een enorme toewijding en u wordt gezien als het gezicht van Eungs Schöppe.

In een wat verder verleden, vermoedelijk de jaren ’80, heeft u enkele jaren een bestuursfunctie vervuld binnen de Hervormde Vrouwengroep Markelo. Nog altijd bent u trouw lid van dit gezelschap verbonden aan de Markelose Martinuskerk. Bovendien was u ruim 50 jaar een trouw en gewaardeerd lid van het kerkkoor, tot het moment van opheffing van het koor. Hier vond u veel steun na het vroege overlijden van uw echtgenoot.

Mevrouw Scheurs, u wordt gewaardeerd om uw warme persoonlijkheid en uw bereid-heid om ten alle tijde voor uw medemens klaar te staan.

Beste mevrouw Schreurs, komt u bij me staan want ook u mag ik melden dat Zijne Majesteit de Koning u, mevrouw Aaltje Albertje Schreurs-Drent heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd met deze mooie benoeming. En… ook alvast van harte gefeliciteerd met uw verjaardag want u bent zondag, gelijktijdig met onze Koning, jarig heb ik gezien!

Mevrouw G.A. (Alie) Schreurs-Nijhuis uit Markelo

Dames en heren, voor ons was het dit jaar even extra goed opletten want we hebben in onze gemeente, in Markelo zelfs, nóg een Alie Schreurs die zich inspant voor onze samenleving. Mevrouw Alie Schreurs-Nijhuis, graag nodig ik u en uw echtgenoot uit op het podium.

Beste mevrouw Schreurs, wat doe je als je kinderen voetballen bij Sportclub Markelo? Juist, dan steek je daar als ouder ook graag de handen voor uit de mouwen. We hebben het dan over de jaren negentig en in die tijd was u iedere maandagochtend gedurende het voetbalseizoen op het sportcomplex aanwezig voor het schoonmaken van de kleedkamers die in het weekend natuurlijk intensief waren gebruikt. Die konden wel een grondige schoonmaak gebruiken en daar heeft u zo’n zeven jaar aan bijgedragen.

En inmiddels al weer vijf à zes jaar bent u opnieuw actief geworden als vrijwilligster binnen de voetbalvereniging. Nu voor het wekelijks wassen van de wedstrijdtenues van het eerste elftal.

Tijdens die onderbreking bij Sportclub Markelo was u een gewaardeerd vrijwilliger voor het wekelijkse en inmiddels langstlopende radioprogramma van onze lokale omroep HofstreekFM: Heuvel Zes. Een twee uur durend wekelijks radioprogramma door en voor Markeloërs met een veelheid aan nieuwtjes en wetenswaardigheden over Markelo en haar inwoners. Ruim tien jaar leverde u hieraan uw gewaardeerde bijdrage door actualiteiten, evenementen en bijzondere zaken met betrekking tot Markelo te verzamelen en op deze wijze de uitzendingen mede voor te bereiden.

Nadien sloot u zich aan bij het project ‘Eetbare Erf’ van Stichting Maarkels Landschap. Eerder vanochtend kwam dit project ook al aan de orde. Een prachtig initiatief voor het behoud van het culinaire erfgoed voor het nageslacht. Naast het organiseren van maandelijkse proeverijen volgens traditionele bereidingswijze zijn inmiddels drie kookboekjes samengesteld en uitgegeven. U heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd door het schrijven van recepten, gedichten en korte ondersteunende verhalen.

Al op jonge leeftijd leerde u wat mantelzorg is. Samen met uw ouders heeft u vanaf ongeveer uw 13e levensjaar gezorgd voor uw drie jaar jongere broer Wim met een verstandelijke beperking. Na uw huwelijk bleef u wonen in het ouderlijk huis en de zorg voor Wim delen met uw ouders. Tot zij omstreeks 1997 zelf hulpbehoevend werden en u steeds meer zorgtaken voor broer Wim van hen overnam en daarnaast ook meer voor uw ouders diende te zorgen. Inmiddels al ruim 25 jaar draagt u thuis de zorg voor Wim en helpt u hem dagelijks met wassen en aankleden met een enorme plichtsgetrouwheid. Vakanties met uw eigen gezin waren er al die jaren maar weinig.

Wim gaat tegenwoordig vier keer per week naar dagbesteding De Roos in Goor en daarmee wordt u ongetwijfeld een stukje ontzorgd. Maar ook hier blijkt uw sociale betrokkenheid maar weer want sinds 2015 maakt u deel uit van de Cliënten Raad Verwanten van Dagactiviteiten Centrum De Roos, onderdeel van zorginstelling Aveleijn. Met een grote toewijding dient u de belangen van alle cliënten en biedt u ondersteuning bij allerhande activiteiten. Daar is Aveleijn u dankbaar voor maar ook gemeente Hof van Twente waardeert uw inzet mevrouw Schreurs.

Daar blijft het niet bij want vanaf vandaag is daar ook Koninklijke waardering voor.

Beste mevrouw Alie Schreurs, Zijne Majesteit de Koning heeft u, mevrouw Geertruida Aleida Schreurs-Nijhuis, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd.

De heer A. (Benny) Schreurs uit Markelo

Dames en heren, het zal u vast verbazen maar ook de volgende kandidaat op het podium had een Schreurs moeten zijn. Helaas kan hij om gezondheidsredenen vandaag hier niet aanwezig zijn. Maar ik heb vanochtend al even telefonisch contact met hem gehad en zal hem vanmiddag thuis opzoeken om ook hem de dik verdiende onderscheiding uit te reiken.

Het gaat om de heer Benny Schreurs, eveneens uit Markelo, en als ik het goed heb zwager van mevrouw Schreurs-Drent. In overleg met zoon Erik, hier ook aanwezig, neem ik u mee in de verdiensten van de heer Schreurs die is opgegroeid rondom de plek waar in 1943 een Short Sterling van het Nieuw Zeelandse leger is gecrasht. Dichtbij zijn ouderlijk huis. De afdruk van het neergestorte vliegtuig was nog goed zichtbaar toen Benny er als kleine jongen speelde. 65 jaar later, in 2008, werd door zijn toedoen een herinneringsplek gerealiseerd door deze te markeren met een motor en propeller van een Short Stirling. De ‘onthulling’ was een uiterst gedenk-waardige dag is mij verteld in aanwezigheid van o.a. de toenmalig ambassadeur van Nieuw Zeeland en de zoon en schoondochter van de bij de crash omgekomen navigator, Flight Sergeant W.F. Wilcockson.

Het bleef niet bij deze gedenkplek. Jaren van research heeft de heer Scheurs gedaan naar verschillende vliegtuigcrashes in de omgeving van Markelo en de 17 daarbij omgekomen vliegeniers die allen begraven liggen in Markelo. De plechtige en indrukwekkende ceremonie rondom de onthulling van het Short Stirling Monument was de aanleiding om de Stichting Fallen Airmen Memorial op te richten, onder voorzitterschap van … Benny Scheurs natuurlijk. Iedere vijf jaar wordt een grote herdenking gehouden op crashlocatie aan de Traasweg in Markelo en bij de herdenking van de 70-jarige bevrijding in 2015 was een groot aantal nabestaanden van vliegeniers uit Engeland, Australië en Nieuw Zeeland aanwezig, alsmede militaire afgevaardigden en ambassadeurs of diens plaatsvervangers. Benny zorgde ervoor dat zij bij gastgezinnen konden worden ondergebracht en sindsdien zijn warme vriendschappen ontstaan.

Jarenlang heeft hij zich ook met enorme bevlogenheid ontfermd over de jaarlijkse herdenking door Markelose basisschoolleerlingen op of rondom 8 april, de datum dat Markelo in 1945 werd bevrijd. Inmiddels heeft hij zijn taken noodgedwongen overgedragen aan onder andere zoon Erik maar ik weet dat de heer Schreurs de jonge leerlingen mee in de tijd nam van 1940-1945 en de waarde van onze vrijheid waar zo hard en verwoestend voor gestreden is.

Vol overgave gaf hij daarnaast ook medewerking aan een cultureel erfgoedproject van de Stichting CuBaHof, Culturele Basisvorming Hof van Twente, over de oorlogsperiode. Talrijke presentaties heeft hij voorbereid en verzorgd om er voor te zorgen dat de geschiedenis bewaard blijft en er respectvolle herdenkingen worden gehouden. Sinds enkele jaren is daar mede door zijn toedoen de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo voor opgericht.

Verder was heer Schreurs mede-auteur van twee uitgaven van Heemkunde Markelo, ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Markelo’ en ‘Markelosche huisartsen in het verzet’ waarvoor hij ook onnoemelijk veel research heeft verricht. En ons Markelo kent prachtige wandel- en fietsroutes langs verschillende elementen van de oorlog, waaronder uiteraard het Stirling monument maar ook het onderduikershol waar een Joodse familie schuilde voor de bezetter. Benny Schreurs heeft een belangrijk steentje bijgedragen aan de totstandkoming van deze routes.

Verder was hij al op relatief jonge leeftijd mantelzorger voor ouders, schoonouders en echtgenote en bleef hij zelf ook niet gevrijwaard van gezondheidsproblematiek. Dankzij twee levertransplantaties kreeg hij ‘bonustijd’ zoals hij het zelf noemt en die tijd heeft hij vol overgave gevuld met jarenlang vrijwilligerswerk voor onze samen-leving en het in ere houden van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Vrijwilligerswerk dat hij met pijn in het hart heeft moeten overdragen maar wel in het volste vertrouwen aan o.a. zoon Erik.

Tot slot wil ik nog vermelden dat de heer Schreurs zich ook jaren heeft ingezet voor de Maag Lever Darm Stichting en lotgenoten door voorlichtingen te geven en zijn ervaringen te delen maar ook als actief en betrokken lid van Gymnastiekverenging Markelo.

Voor de heer Schreurs is deze dag, deze datum 25 april, een heel speciale dag vanwege ANZAC-day. De dag die in Australië en Nieuw Zeeland wordt beschouwd als de officiële gedenkdag voor alle inwoners die aan oorlogen, conflicten en vredesmissies hebben deelgenomen. Een dag die hij ook altijd verbond met onze herdenkingsactiviteiten. Vandaag nog eens extra bijzonder en zoals gezegd zal ik hem vanmiddag, daags na zijn verjaardag, opzoeken om hem zijn eervolle Koninklijke onderscheiding uit te reiken. Ook de heer Schreurs is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer H.J. (Jan) Wannink uit Goor

En last but not least beste mensen, vraag ik graag de heer Wannink uit Goor naar voren. Neemt u plaats …

Beste meneer Wannink, uw werkzame leven begon u als kok in diverse instellingen en later was u docent in het voortgezet onderwijs. U was vrijwilliger bij het Leger des Heils en bij de EHBO, beide in Nieuwegein. En ook politiek bent u nog enige tijd actief geweest als burgerlid van een politieke partij.

Ergens eind jaren zeventig, is het vermoeden, maakte u uw eerste reis naar Israël en daar zette u uw kookkwaliteiten gedurende vijf zomermaanden in voor Nes Ammim, een christelijke gemeenschap in het westen van Galilea. Het dorp werd in 1963 gesticht door Nederlandse en Zwitserse christenen met steun van een Israëlische jood en als doel om na de Holocaust de relatie tussen christenen en het Joodse volk te herstellen; een nieuw begin op basis van gelijkwaardigheid en respect voor de levensovertuiging van de ander. Vele reizen naar Israël zouden volgen om het goede te doen vanuit een sterke sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Sinds midden jaren ’80 bent u betrokken bij de Stichting Jemima. Een organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking in de vorm van een woonvoorziening en dagbesteding. Vrijwel alle schoolvakanties reisde u af naar Israël om uw hulp te bieden. En weer terug in eigen land, bleef u zich voor de stichting inzetten door het verzorgen van talrijke lezingen om het belangrijke werk van Stichting Jemima voor het voetlicht te brengen, donateurs te werven en uw kennis en ervaring over te dragen op geïnteresseerden en nieuwe vrijwilligers. Vele nieuwsbrieven van uw hand zijn verschenen en bestuurlijk heeft u zich ook in ruime mate bewezen gedurende 12 en later nog eens 8 jaar.

Vele vriendschappen heeft u opgebouwd in Israël alwaar u ook buiten Jemima om, omzag naar eenzamen en kwetsbaren. Mooi om te lezen vond ik dat u de oer-Hollandse traditie van oliebollen en appelflappen op Oudejaarsdag ook meenam naar Israël.

Ook de Christelijke Groep voor Alleenstaanden, CGA, in België heeft aan u gedurende zo’n dertig jaar een actief vrijwilliger en zelfs enige tijd voorzitter gehad. Het CGA organiseert diverse ontmoetingsmomenten voor alleenstaande Christenen en vele jaren was u betrokken als organisator, gespreksleider en leider van zangdiensten.

Na uw pensionering en verhuizing naar Goor voegde u bij de Baptistengemeente in Goor waarvoor u inmiddels al een aantal jaren uw gewaardeerde inzet toont als gastheer en PR-functionaris.

Tot slot bent u ook bekend met het verlenen van mantelzorg. U ziet om naar uw broer die in een verpleeghuis verblijft en rolstoelafhankelijk is maar ook vrienden en kennissen kunnen op uw ondersteuning rekenen. Door voor ze te koken of de financiële administratie te verzorgen.

‘Als we allemaal naar elkaar omkijken, hoeft niemand nog alleen te zijn’. Dat moet wel uw credo zijn meneer Wannink.

En zo zijn ook uw verdiensten voor de samenleving niet onzichtbaar gebleven. Namens Zijne Majesteit de Koning mag ik u melden dat ook u, de heer Hendrik Jan Wannink, bent benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van harte gefeliciteerd met deze eervolle benoeming!

Dames en heren, vandaag is Hof van Twente maar liefst 14 gedecoreerden rijker

Veertien mooie onderscheidingen als blijk van grote waardering voor jarenlang vrijwilligerswerk. Onderscheidingen die echt niet zomaar worden toegekend maar waar een lang traject aan vooraf is gegaan.

En juist het feit dat mensen zich op zo verschillende manieren inzetten voor onze samenleving, zoals u vanochtend ook weer heeft kunnen horen, maakt mijn waardering en die van het gemeentebestuur extra groot.

U als ontvanger van deze eervolle onderscheiding mag oprecht trots zijn. Een lintje krijgt men vrijwel altijd vanwege maatschappelijk verdiensten die door een ander zijn gesignaleerd. De belangeloze inzet voor de omgeving en medemens is een grote verrijking van onze samenleving. Ik roep iedereen dan ook op om mensen voor te dragen waarvan u vindt dat het unieke vrijwilligers zijn.

Dames en heren, bij een dag als deze mag ons nationaal volkslied natuurlijk niet ontbreken. Ik nodig daarvoor graag Yvette en Daan uit. En natuurlijk mag u meezingen.