Opvang Oekraïners, asielzoekers en statushouders
Op veel plekken in de wereld is het onrustig. Daarom slaan mensen op de vlucht, ook naar onze gemeente. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen in die situatie een veilige plek te bieden. Wij vangen op dit moment Oekraïners, asielzoekers, statushouders en alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) op.
De Rijksoverheid bepaalt hoeveel vluchtelingen gemeenten moeten opvangen. De opvang in onze gemeente organiseren we samen met onder andere de Veiligheidsregio, woningcorporaties, scholen, welzijnsorganisatie Salut, vrijwilligers en inwoners.
De opvang van deze vluchtelingen gebeurt in kleine tot middelgrote opvanglocaties. We willen dat de opvang zo goed mogelijk aansluit bij onze gemeente. Daarom richten we ons op langdurige of permanente huisvesting op kleinere schaal. Daar is iedereen bij gebaat, zowel vluchtelingen als inwoners.
In mei 2024 maakten de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB hun hoofdlijnenakkoord bekend. In dit Hoofdlijnenakkoord staat onder andere het voornemen om de Spreidingswet in te trekken. Deze plannen moeten eerst worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Hoe het asielbeleid dan vorm gaat krijgen is nu nog niet bekend.
Zolang de Spreidingswet nog van kracht is, blijven wij invulling geven aan de doelen en taakstellingen in de Spreidingswet. Dat betekent dat we nog steeds op zoek zijn naar (een) geschikte locatie(s) om gedurende 5-10 jaar asielzoekers op te vangen. Wij hebben 209 opvangplekken nodig, waaronder 18 opvangplekken voor minderjarige vluchtelingen. Waar dat gaat gebeuren is nu nog niet bekend. Wij zijn bezig met een inventarisatie welke locaties hiervoor in aanmerking kunnen komen.
Momenteel hebben wij 1 noodopvanglocatie voor asielzoekers. In een leegstaande voormalige basisschool in Markelo is tijdelijk plek voor 75 asielzoekers. De bewoners hebben allerlei leeftijden en nationaliteiten. De opvanglocatie in Markelo blijft in elk geval open tot april 2025 en wordt beheerd door het COA.
Contact
Heeft u vragen, zorgen of wilt u hulp aanbieden? Neem dan contact op. De beveiliging is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via 088 – 715 12 00 en 06 – 25 19 38 21. U kunt ook een mail sturen aan locatiemanager Lourd Makdessemossa fmmnmarkelono@coa.nl. De locatie heeft ook een Instagramaccount @coa_markelo_no en een website ‘Markelo J. Ooststraat’.
Statushouders zijn vluchtelingen die een vergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Wij hebben als wettelijke taak om statushouders te huisvesten. De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders er in onze gemeente komen wonen. Wij zorgen samen met de woningcorporaties voor een woning. Daarnaast krijgen statushouders hulp bij het wonen, werken en samenleven in Hof van Twente. Dit doen wij samen met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en inwoners.
Voor de huisvesting van statushouders hebben wij een taakstelling die in de huidige huizenmarkt lastig is. Daarom zijn wij ook op zoek naar een locatie waar we statushouders als groep kunnen opvangen. Daarna kunnen zij doorstromen naar een woning in onze gemeente. Dat heeft als voordeel dat er meer plekken vrijkomen in asielzoekerscentra, zodat de doorstroom beter op gang komt.
Een speciale groep zijn de AMV’ers. Dit zijn vluchtelingen onder 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Zij vormen een kwetsbare groep die daarom 24 uur per dag wordt begeleid. In onze gemeente wonen momenteel 12 AMV’ers met een verblijfsstatus in Diepenheim. De jongeren gaan naar school en doen mee in het Diepenheimse verenigingsleven. Wilt u contact met deze locatie of wilt u iets bespreken met de woonbegeleiders? Dat kan via 06 – 47 27 16 52 of e-mail roots20@youcare.nl.
Vanaf 7 maart 2024 is er in het Aparthotel in Delden een tijdelijke noodopvang voor 50 AMV’ers. Deze jongeren hebben zich gemeld in Ter Apel en weten nog niet of ze in Nederland kunnen blijven. Deze tijdelijke opvang is tot 1 maart 2025. De opvanglocatie is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op nummer 06 – 11 79 79 59 (beveiliging, de firma Trigion). De beveiliger kan u doorverbinden met de woonbegeleiders. U kunt ook een mail sturen naar deldenpoa@coa.nl.
De oorlog in Oekraïne duurt helaas nog steeds voort. Dat maakt dat er nog dagelijks vluchtelingen komen uit dit gebied. Sinds 1 april 2022 zijn wij wettelijk verplicht om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.
Wij hebben verschillende opvanglocaties, van een woonhuis tot een vakantiepark. In de voormalige Puntdakschool in Goor worden 75 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Op Finspark Herikerberg in Markelo worden maximaal 222 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.
Ook zijn er in onze gemeente nog steeds vele gastgezinnen die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. Dit doen zij soms al sinds de oorlog begon eind februari 2022. De vereniging Hof van Twente – Kyiv Pechersk is het aanspreekpunt voor deze opvangadressen.
De oorlog in Oekraïne duurt helaas nog steeds voort. Dat maakt dat er nog dagelijks vluchtelingen komen uit dit gebied. Sinds 1 april 2022 zijn gemeenten wettelijk verplicht om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.
Hof van Twente heeft een aantal opvanglocaties, variërend van een woonhuis tot een vakantiepark. Deze opvanglocaties zijn verspreid over de hele gemeente. In 2023 zijn twee grotere locaties van start gegaan. In de Goorse voormalige Puntdakschool worden 75 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Op 6 november 2023 is Finspark Herikerberg in Markelo van start gegaan als opvanglocatie. Hier is ruimte voor maximaal 222 personen.
Ook zijn er in onze gemeente nog steeds vele gastgezinnen die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen. Soms doen zij dat al sinds de oorlog begon eind februari 2022. De vereniging Hof van Twente – Kyiv Pechersk is het aanspreekpunt voor deze opvangadressen.
Oekraïnse vluchtelingen opvangen
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Oekraïners mogen ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. Waarschijnlijk heeft u als (potentieel) gastgezin vragen over deze opvang. Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen of overwegen dit te doen.
Belangrijk: als uw woonsituatie verandert of als u verhuist, moet u dit doorgeven bij team burgerzaken van uw gemeente. Ook als er nieuwe vluchtelingen komen op het adres, moet u dit doorgeven.
Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)
Bied u onderkomen aan Oekraïense vluchtelingen? Dan moeten zij zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan bij de gemeente. Gebruik hiervoor het adres waar zij verblijven.
Ook wordt bij de aangifte gevraagd om documenten te laten zien, waaruit de identiteit en afkomst kan worden afgeleid. Daarbij is ook de aankomstdatum in Nederland belangrijk. Houd deze bij de hand zodra de aangifte wordt gedaan.
Het kan zijn dat kinderen die zijn meegekomen niet in het bezit zijn van identiteitsbewijzen. In dat geval kunnen ouders onder eed/belofte de identiteit en afkomst van hun kind(eren) bevestigen.
Let op! Het is niet nodig om asiel aan te vragen om in Nederland te blijven.
Terug naar Oekraïne? Neem contact op met de gemeente
Oekraïense vluchtelingen die teruggaan naar Oekraïne of een ander land moeten contact opnemen met gemeente Hof van Twente. Ze kunnen via telefoonnummer 0547 – 85 85 85 of via woonbegeleiding@hofvantwente.nl een afspraak maken om zich uit te laten schrijven uit de Basisregistratie Personen.
Verhuizing binnen Nederland kan uiteraard ook. Meld ook dit, zodat wij de gegevens met de nieuwe gemeente kunnen delen.
Bewijs van Verblijf
Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (de IND). U maakt deze afspraak zelf bij een van de ophaallocaties van de IND in Amsterdam, Rotterdam of Assen. U kunt een afspraak maken voor maximaal 6 gezinsleden tegelijk en moet ook uw kinderen meenemen naar de ophaallocatie. Een afspraak maken doet u hier.
Reiskosten
Voor de reiskosten die u maakt om naar een ophaallocatie van de IND te gaan, kunt u een vergoeding krijgen van de gemeente. Wilt u hier gebruik van maken of meer informatie over ontvangen? Neem contact op met de woonbegeleiding via woonbegeleiding@hofvantwente.nl.
Leefgeld aanvragen
U vindt hier informatie over leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Deze regels gelden per 1 april 2022. Het kan zijn dat landelijk wordt besloten om deze regels na enkele maanden aan te passen. Als dat zo is, komen op deze website de nieuwe regels te staan.
Update leefgeld bankbetaling
De vluchtelingen die leefgeld hebben ontvangen, hebben contant een voorschot geldbedrag ontvangen om de eerste 2 weken te overbruggen. Er is bij de aanvraag voor leefgeld aangegeven dat er een bankrekening geopend dient te worden, zodat het leefgeld in de toekomst via bankbetaling overgemaakt kan worden. In de praktijk blijkt dat het openen van een bankrekening en het ontvangen van een bankpas enige dagen tot weken kan duren.
Indien vluchtelingen zich financieel niet meer kunnen redden met het voorschot dat zij hebben ontvangen, kunnen zij telefonisch contact opnemen met de gemeente. Ook kan de woonbegeleiding hier mee helpen. Er wordt dan een afspraak gepland, zodat zij op het gemeentehuis wederom een contant voorschotbedrag kunnen ontvangen.
Inschrijven bij de gemeente
Om leefgeld te kunnen krijgen, laat u zich eerst inschrijven bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak met team burgerzaken, telefoonnummer 0547 – 85 85 85. Of vraag de woonbegeleiding om begeleiding via woonbegeleiding@hofvantwente.nl.
Bij de afspraak moet u het volgende meenemen:
- Het adres waar u verblijft.
- Oekraïens identiteitsdocument of paspoort
- De aankomstdatum in Nederland.
Het kan zijn dat kinderen die zijn meegekomen geen identiteitsbewijs hebben. Ouders kunnen dan onder eed/belofte de identiteit en afkomst van hun kind(eren) bevestigen.
Na inschrijving bij de gemeente ontvangt u een inschrijvingsbewijs Basisregistratie Personen (BRP).
Aanvragen van leefgeld
Direct na de inschrijving, krijgt u een gesprek over het aanvragen van leefgeld. U hoeft hiervoor zelf geen afspraak te maken. Tijdens het gesprek vult een aanvraagformulier in.
Voor dit gesprek moet u het volgende meenemen:
- Bewijs inschrijving gemeente/BRP
- Oekraïens identiteitsdocument of paspoort
- Uw bankrekeningnummer als u al een bankrekening geopend heeft.
- Indien mogelijk: iemand die voor u kan vertalen.
Tijdens de aanvraag ontvangt u direct contant een geldbedrag voor de eerste week. Dit betreft een voorschot. Nadat u een bankrekening heeft geopend, zal het leefgeld via bankbetaling aan u worden overgemaakt.
Indien u te veel geld als voorschot heeft ontvangen, brengen we dit in mindering op de bankbetaling en indien u te weinig geld heeft ontvangen als voorschot, krijgt u een nabetaling.
Belangrijk: Als uw woonsituatie verandert of als u of een gezinslid verhuist, moet u dit doorgeven bij team burgerzaken. Ook als er nieuwe vluchtelingen komen op het adres, moet u dit doorgeven, dit is van invloed op het leefgeld dat u ontvangt.
Een bankrekening openen
Zodra u bent ingeschreven in de gemeente en een aanvraagformulier voor leefgeld heeft ingevuld, gaat u een Nederlandse bankrekening aanvragen, zodat u daar het leefgeld op kunt gaan ontvangen.
Tijdens het aanvragen van leefgeld, krijgt u van de consulent informatie over waar u naartoe kunt gaan om een bankrekening te openen. Wilt u als u de bankrekening geopend heeft, de volgende gegevens nog aan ons doorgeven:
- Bevestiging van uw bank dat u een bankrekening geopend heeft (brief)
- Kopie van uw bankpas
Deze gegevens stuurt u naar werkeninkomen@hofvantwente.nl.
Hoogte van het leefgeld
Het leefgeld is afhankelijk van de manier waarop u wordt opgevangen: door de gemeente of door een gastgezin.
- Opvang door de gemeente:
De gemeente betaalt het woonbedrag aan de locatie en ook de maaltijden.
U ontvangt zelf het volgende:
- € 260,- per persoon per maand. Dit bedrag is voor maaltijden (€ 205,-) en persoonlijke uitgaven (€ 55,-). Dit bedrag geldt voor meerder- en minderjarigen.
2. Opvang door een gastgezin:
- Iedere vluchteling krijgt € 260,- per maand voor maaltijden en persoonlijke uitgaven. Dit bedrag geldt voor meerder- en minderjarigen.
Daarnaast wordt er geld voor de wooncomponent gegeven, € 215,- per maand voor een meerderjarige en € 55,- voor een minderjarige per maand. Met dit bedrag kunnen vluchtelingen bijdragen aan de kosten die het gastgezin maakt. Gastgezinnen ontvangen zelf geen vergoeding.
Leefgeld wordt vanaf de maand mei op de eerste dag van de maand (als deze dag niet in het weekend valt) overgemaakt, en is een vooruitbetaling.
Wijzigingen (werk, verhuizing, overlijden)
Als er wijzigingen zijn, moet u dat aangeven bij afdeling werk en inkomen van de gemeente.
Wilt u de volgende wijzigingen aan ons doorgeven:
- als u en/of uw gezin ergens anders gaan wonen;
- als er meer mensen bij u komen wonen;
- als u en/of uw gezin aan het werk gaan.
- als een persoon of gezinslid die leefgeld ontvangt overlijdt.
Wijzigingen kunt u doorgeven via telefoonnummer 0547 – 85 85 85 of via mailadres werkeninkomen@hofvantwente.nl . Geef bij het doorgeven van uw wijziging, duidelijk uw naam, adresgegevens en geboortedatum door.
Let op: Als u gaat werken, wordt het leefgeld beëindigd. Voor gezinsleden of andere medebewoners blijft het leefgeld wel doorlopen.
Aanvragen van een (zorg)verzekering
Voor vluchtelingen uit Oekraïne is een regeling in het leven geroepen die de kosten van eventuele medische zorg dekt. De zorgverlener kan de kosten declareren, waardoor Oekraïense vluchtelingen niet hoeven te betalen voor verleende zorg. Het is dus voor nu niet nodig om een zorgverzekering af te sluiten.
Meer informatie over de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) is te vinden op: Informatie voor gemeenten over Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) | Publicatie | Rijksoverheid.nl
Ontheemden uit Oekraïne die werken in Nederland hoeven vanaf 1 augustus 2022 tot 1 maart 2025 geen zorgverzekering af te sluiten. Er is geen zorgverzekeringsplicht in genoemde periode.
Aansprakelijkheidsverzekering:
Over het algemeen zijn vluchtelingen uit Oekraïne die verblijven bij een gastgezin meestal meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Ze worden dan gezien als logé. Vraag dit voor de zekerheid bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Ook schade aan de woning en/of inboedel moet eerst worden geclaimd bij de woonhuis- of inboedelverzekering van het gastgezin.
Vluchtelingen die verblijven in gemeentelijke opvanglocaties zijn verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente Hof van Twente.
Peuteropvang, kinderopvangtoeslag, overige toeslagen
Peuteropvang
Kinderen uit Oekraïne, die jonger dan 4 jaar zijn, kunnen gebruik maken van de gemeentelijke regeling voor peuteropvang. Dit betekent dat kinderen maximaal 6 uren per week opvang bij een opvanginstelling in Hof van Twente kunnen krijgen. Deze regeling geldt indien de ouders of moeder (indien partner in Oekraïne is) niet werken.
De aanvraag om in aanmerking te komen voor een vergoeding, kan worden ingediend via website van de gemeente.
Kinderopvangtoeslag
Ouders van Oekraïense kinderen kunnen een landelijke tegemoetkoming voor kinderopvangtoeslag aanvragen. Zij moeten dan wel voldoen aan de eisen, onder andere dat beide partners werken en voldaan wordt aan de inkomenstoets.
Als er ouders zijn, met een partner in de Oekraïne, kan door de ouder ook een aanvraag voor kinderopvangtoeslag ingediend worden. De ouder werkt of volgt een opleiding, daarnaast wordt voldaan aan de overige eisen (de inkomenstoets).
De kinderopvangtoeslag kan aangevraagd worden via de website van de Belastingdienst. Dit moet u doen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loopt u kinderopvangtoeslag mis. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de belastingdienst.
Overige toeslagen
Bent u een ontheemde uit Oekraïne? U hebt in Nederland recht op toeslagen. Het gaat om huurtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en soms ook zorgtoeslag.
Of u toeslag kunt krijgen en hoeveel, hangt af van uw situatie. Huurtoeslag kunt u bijvoorbeeld krijgen als u in Nederland in een huurhuis woont. Hebt u kinderen? Dan kunt u misschien kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag krijgen.
Zorgtoeslag kunt u krijgen als u een Nederlandse zorgverzekering afsluit. Maar dat hoeft u niet te doen. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen de medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Kiest u er toch voor om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering? In dat geval kunt u zorgtoeslag krijgen.
Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de belastingdienst.
Werken
Oekraïense vluchtelingen mogen per 1 april 2022 werken in Nederland, met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022, zonder tewerkstellingsvergunning.
Enkele voorwaarden om deze groep te beschermen:
- Arbeid mag alleen in loondienst en niet als zelfstandige.
- Werkgever moet uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de werkzaamheden melden bij het UWV dat een Oekraïense vluchteling aan het werk gaat.
- Bij niet melden kan een boete volgen.
- Werkgever moet informatie doorgeven bij het UWV zoals werkuren en werkplek.
- Geen contante betalingen, maar per bank.
- Werkgever heeft een BSN van de werknemer nodig.
Een werkgever moet kunnen bepalen of de persoon mag werken. Daarvoor moet de Oekraïense vluchteling documenten bezitten waaruit een verblijf op grond van de richtlijn tijdelijke bescherming in Nederland blijkt.
Voor meer informatie, zie Kamerbrief over aanpak opvang ontheemden uit Oekraïne | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Meer informatie over de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) is te vinden op de website van Government.nl.
Ontheemden uit Oekraïne die werken in Nederland hoeven vanaf 1 augustus 2022 tot 1 maart 2025 geen zorgverzekering af te sluiten. Er is geen zorgverzekeringsplicht in genoemde periode.
Uitzendbureaus
In Nederland kunt u via een uitzendbureau werk krijgen. Via deze link vindt u een uitleg over hoe het systeem met uitzendbureaus werkt in Nederland. U vindt hier de Oekraïense versie.
School of studie
Voor het volgen van een studie of uitvoeren van werk is een Burgerservicenummer (BSN) nodig. Deze krijgt u bij inschrijving van de Basisregistratie Personen (BRP). Zodra hier meer over bekend is wordt deze informatie aangevuld.
Leefgeld
Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Zij kunnen dit aanvragen bij de gemeente waar zij staan ingeschreven. Bent u nog niet ingeschreven? Laat u zich dan eerst inschrijven bij de gemeente. Hiervoor maakt u een telefonische afspraak met team burgerzaken, tel 0547 – 85 85 85 of vraag om hulp bij de woonbegeleiding via woonbegeleiding@hofvantwente.nl.
Neem hiervoor het volgende mee:
- Het adres waar u verblijft.
- Oekraïens identiteitsdocument of paspoort
- De aankomstdatum in Nederland.
Eigen bijdrage
Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Hof van Twente wonen gaan met ingang van 1 januari 2025 een eigen bijdrage betalen voor gas, water en elektriciteit. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.
De Oekraïense vluchtelingen ontvingen hierover in december 2024 een brief van de gemeente.
Hoogte van de eigen bijdrage
Iedere volwassen bewoner van 18 jaar en ouder die werkt, betaalt per maand een bijdrage van € 105,00 voor gas, water en elektriciteit. Bestaat het gezin uit twee volwassenen van 18 jaar of ouder en kinderen jonger dan 18 jaar? Dan is het bedrag als gezin € 210,00.
Werken moet lonen
De gemeente Hof van Twente vindt het belangrijk om werken te stimuleren. Bij het vaststellen van de eigen bijdrage vindt de gemeente dat het inkomen van een Oekraïense vluchteling minimaal 15% hoger moet zijn dan het geldende bedrag aan leefgeld en de te betalen eigen bijdrage. De Oekraïense vluchteling houdt daardoor altijd meer over dan wanneer hij of zij niet zou werken en alleen leefgeld ontvangt. Van de Oekraïners wordt gevraagd om voor 19 januari 2025 een formulier in te vullen en bewijsstukken naar de gemeente te mailen. Het e-mailadres dat hiervoor wordt gebruikt is werkeninkomen@hofvantwente.nl
Informatiebijeenkomst eigen bijdragen
Op 13 en 14 januari 2025 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Oekraïners kunnen zich hiervoor opgeven bij hun eigen woonbegeleider. Ook voor dringende vragen kunnen Oekraïners terecht bij de woonbegeleiders op hun eigen locatie of bij de gemeente.
Bekijk ook de video van Vluchtelingenwerk met uitleg over de eigen bijdrage
Onderwijs aan Oekraïense kinderen.
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op gratis onderwijs. De gemeente heeft hierover overleg gehad met de schoolbesturen van het primair- en voortgezet onderwijs.
Primair onderwijs
De schoolbesturen van het Openbaar primair onderwijs Hof van Twente en Brigantijn hebben uitgesproken dat de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar aangemeld moeten worden bij het nieuwkomersonderwijs. Dit betreft De Horizon in Hengelo. De Horizon is specifiek een school voor nieuwkomers en hier is deskundigheid aanwezig om de kinderen een veilige plek te bieden. Ouders kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij De Horizon info@dehorizon-hengelo.nl. Ouders kunnen ook ondersteuning of hulp vragen bij de woonbegeleiding via woonbegeleiding@hofvantwente.nl.
Voor meer info kan ook gebeld worden met de school, telefoonnummer 074 – 820 03 47. Ouders waarvan de kinderen naar De Horizon gaan komen in aanmerking voor leerlingenvervoer. Aanvragen kunnen worden ingediend via de pagina leerlingenvervoer.
Het schoolbestuur van Keender wil graag met ouders in overleg wat de beste plek is voor het kind. Keender heeft scholen in Hengevelde (Petrus) en Goor (Albatros en Heeckeren). Dit kan betekenen dat kinderen een verwijzing krijg naar De Horizon in Hengelo of dat aan kinderen onderwijs wordt gegeven op de desbetreffende school. Indien onderwijs wordt aangeboden op deze scholen is er geen mogelijkheid om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen.
De volgende uitgangspunten worden hierbij gehanteerd:
- regulier onderwijs mag niet leiden onder de opvang van Oekraïense kinderen;
- er is psychosociale ondersteuning beschikbaar voor Oekraïense kinderen, vergelijkbaar met of in afstemming met de expertise beschikbaar op De Horizon.
Voortgezet onderwijs
De Internationale schakelklas (ISK) in Enschede is de aangewezen organisatie voor onderwijs aan nieuwkomers vanaf 12 jaar. Er zijn geen wachtlijsten.
Met de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs in onze gemeente is het volgende afgesproken. Twickel College Delden kan eventueel op de locatie onderwijs geven aan Oekraïense kinderen, aanmelden kan rechtstreeks bij deze school. Voor De Waerdenborch te Goor geldt dat zij leerlingen verwijst naar de ISK.
Voor het voortgezet onderwijs is leerlingenvervoer niet mogelijk.
Wel kan, onder voorwaarden, een vergoeding in de reiskosten worden verleend. U kunt hierover contact opnemen met de afdeling Werk en inkomen.
Ook hier gelden de uitgangspunten:
- regulier onderwijs mag niet leiden onder de opvang van Oekraïense kinderen;
- er is psychosociale ondersteuning beschikbaar voor Oekraïense kinderen, vergelijkbaar met of in afstemming met de expertise beschikbaar op de ISK Enschede.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Eric Asteleijner van de gemeente. Telefoon 0547 – 85 85 85.
Reiskostenvergoeding
Ouders waarvan de kinderen naar ISK gaan komen in aanmerking voor een reiskostenvergoeding. De reiskosten worden vergoed conform de beleidsregels reiskostenvergoeding minima 2019.
Aanvragen kunnen worden ingediend middels een mail naar leerlingenvervoer@hofvantwente.nl
Belangrijke informatie
Zo is de medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen geregeld – Zorgwijzer
Veelgestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen – Vluchtelingenwerk
Inschrijving van personen uit Oekraïne in de Basisregistratie Personen – Rijksdienst voor Identiteitsgegevens