De wolf in Oost-Nederland
De wolf is terug in Nederland. In Oost-Nederland wordt steeds vaker melding gemaakt van wolvensporen. Ook het aantal waarnemingen neemt toe. Dit roofdier, dat eeuwenlang uit ons landschap was verdwenen, keert langzaam maar zeker terug naar zijn natuurlijke leefomgeving.
Wat moet u doen als u een wolf tegenkomt?
- Houd afstand van de wolf. Bij voorkeur meer dan 100 meter;
- Blijf op toegestane paden en wegen;
- Komt de wolf dichterbij? Neem dan langzaam afstand, spreek luid en maak gebaren;
- Loop de wolf niet achterna. Ook niet om foto’s te maken;
- Voer de wolf niet;
- Houd uw hond kort aan de lijn.
Meer informatie over de wolf
De aanwezigheid van de wolf roept ook vragen op, zoals: hoe leven we samen met een roofdier en wat dit betekent voor mens, vee en natuur. Hieronder leest u meer over de wolf, de bescherming die hij heeft, wat u moet weten en de impact van zijn terugkeer op Oost-Nederland.
De wolf is beschermd
In Nederland is de wolf een strikt beschermde diersoort op basis van de Wet natuurbescherming en Europese regelgeving. Het is verboden om:
- de wolf te doden;
- te verwonden ;
- te vangen;
- opzettelijk te verstoren;
- of zijn leefgebied, zoals holen of rustplaatsen, te beschadigen.
Deze bescherming zorgt ervoor dat de wolf een veilige plek heeft in onze natuur. Overtreding van deze regels kan leiden tot hoge boetes of andere juridische gevolgen. Door deze wetten te respecteren, dragen we samen bij aan het behoud van een gezonde en diverse natuur.
Wat moet u als inwoners weten
De wolf is van nature een schuw dier dat mensen zoveel mogelijk vermijdt. Mocht u toch een wolf tegenkomen, blijf dan rustig en houd afstand. Probeer het dier niet te benaderen of te voeren. Als de wolf nieuwsgierig lijkt en niet meteen wegloopt, kunt u door hard te praten of rustig met uw armen te zwaaien het dier laten weten dat u er bent. Zorg ervoor dat u uw honden aan de lijn houdt tijdens een wandeling in gebieden waar wolven actief zijn. Het is belangrijk om respectvol om te gaan met de wolf en hem de ruimte te geven. Heeft u een wolf gezien? Meld uw waarneming via een officiële registratieplek, zoals Bij12
Wat moet u als dierhouder weten?
Als veehouder kunt u maatregelen nemen om uw dieren te beschermen tegen wolven. Het plaatsen van een goed wolfwerend hek is een van de meest effectieve manieren om uw vee veilig te houden. Zo’n hek moet minimaal 1,20 meter hoog zijn en voorzien van schrikdraad op verschillende hoogtes. Zorg er daarnaast voor dat uw dieren ’s nachts op een veilige plek worden gehouden, zoals een stal of een goed omheind nachtverblijf. Het is ook verstandig om regelmatig controles uit te voeren op uw afrastering om eventuele zwakke plekken te repareren.
Subsidies of ondersteuning voor wolfwerende maatregelen zijn beschikbaar via de provincie. Informeer u goed over de mogelijkheden en bescherm uw vee.