Bodemonderzoek

Gaat u bouwen, verbouwen of wilt u een bestemming wijzigen? Dan krijgt u meestal te maken met een bodemonderzoek. Een onderzoek maakt dan duidelijk waarvoor u de bodem wel of niet kunt gebruiken. Als er al een actueel bodemonderzoek bekend is kunt u dat gebruiken. 

Geen actueel bodemonderzoek?

Als er geen actueel bodemonderzoek is, moet u een onderzoek laten uitvoeren. U als eigenaar van het terrein bent verantwoordelijk voor het contact zoeken met een gespecialiseerd advies- of ingenieursbureau. En de bijbehorende kosten van het onderzoek. Het advies- of ingenieursbureau doet onderzoek naar de bodem. Hier komt een rapport uit.  De gemeente beoordeelt daarna of u de geplande werkzaamheden mag uitvoeren.  

Verontreiniging

Heeft het advies- of ingenieursbureau vervuiling gevonden in de grond? Dan bepaalt de gemeente of u zonder problemen door kunt gaan met uw plannen. Soms moet u een tweede onderzoek laten uitvoeren. Met dit tweede onderzoek kunnen we zien hoe de bodem vervuild is, en of u dit moet opruimen. 

Als de bodem erg vervuild is, heeft de Provincie Overijssel verantwoordelijkheid. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van provincie Overijssel.