Iets veranderen aan huis, tuin of bedrijf

Wilt u iets veranderen in uw omgeving, zoals een boom kappen, een dakkapel plaatsen, een deel van uw huis slopen of een nieuwe inrit aanleggen? Dan regelt u dit via het Omgevingsloket. Via het Omgevingsloket doet u onder andere een vergunningscheck, vraagt u een omgevingsvergunning aan en doet u een melding.

Als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf, doorloopt u de volgende stappen bij het Omgevingsloket:

  • Check of u uw werkzaamheden mag uitvoeren volgens de Omgevingswet.
  • Check of u een omgevingsvergunning nodig heeft, een melding moet doen en/of een controleur moet inschakelen.
  • Bekijk welke regels gelden op uw locatie.
  • Check aan welke maatregelen u zich moet houden bij uw werkzaamheden.

Vraag uw vergunning aan via het Omgevingsloket. Na de aanvraag hoort u binnen 8 weken of uw omgevingsvergunning is verleend of geweigerd. De gemeente kan de beslistermijn 1 keer verlengen met maximaal 6 weken.  

Omgevingsvergunning verleend

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan kunt u na 1 dag op eigen risico aan de slag met uw plannen. Een omgevingsvergunning voor een activiteit die u niet kunt herstellen (bijvoorbeeld het kappen van een boom of het slopen van een gebouw) is 4 weken na de dag van de bekendmaking geldig. Voor complexe zaken (bijvoorbeeld het wijzigen van een rijksmonument, een groot bouwplan of bij het starten van een complex bedrijf) geldt een uitgebreide procedure. De gemeente beslist dan binnen 6 maanden over de vergunningsaanvraag. 

Kosten omgevingsvergunning

De vergunningscheck en een melding doen is gratis. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u betalen. Bekijk hiervoor de Legesverordening 2024. 

Via het Omgevingsloket ziet u ook welke regels en beleid gelden op uw locatie. Deze vindt u via ‘Regels op de kaart’.  Hier zoekt u op wat er op een locatie wel of niet mag. Dat is handig als u zelf iets wil gaan doen, zoals het aanliggen van een uitrit, maar ook als u wilt weten of een verandering in uw buurt is toegestaan. Ook kunt u toekomstige projecten bekijken, zoals wanneer de provincie een rondweg wil gaan aanleggen. 

Via het Omgevingsloket checkt u ook of u een bouwmelding moet doen. Met een bouwmelding geeft u aan waar u gaat bouwen en hoe u ervoor zorgt dat de bouwplannen en het eindresultaat aan de bouwregels voldoen.  Uiterlijk 4 weken voor u begint met bouwen, doet u de bouwmelding. Zonder deze bouwmelding mag u niet beginnen. De bouwmelding is 1 jaar geldig. Bent u na 1 jaar nog niet begonnen met bouwen? Dan moet u opnieuw een melding doen. 

Gereedmelding

Als uw bouwwerk klaar is, doet u via het Omgevingsloket een gereedmelding. Twee weken na de gereedmelding mag u het nieuwe gebouw in gebruik nemen. 

Als u gaat bouwen of verbouwen, moet u controleren of uw bouwwerk valt onder de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Dit doet u op het Omgevingsloket. Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger inschakelen. Deze kijkt van plan tot oplevering mee met de bouw en controleert of alles volgens de regels gebeurt. In het Register Kwaliteitsborging vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers. U kiest een kwaliteitsborger vóór u aan de slag gaat met het bouwproject. 

De Omgevingswet geldt sinds 1 januari 2024. Deze wet bundelt tientallen eerdere wetten en regels over de leefomgeving.  Welke functie een gebied heeft en welke regels er gelden (bijvoorbeeld hoe hoog u mag bouwen, hoeveel geluid u mag maken etc.), staat nu beschreven in een omgevingsplan. 

Veegplan

Nu de Omgevingswet er is, stopt de gemeente ook met het veegplan. Het veegplan gebruikten wij om verschillende kleinere plannen in het buitengebied samen te voegen, zodat maar 1 bestemmingsplanprocedure doorlopen moest worden. Met de komst van de Omgevingswet is dit niet langer nodig. Het laatste veegplan is in 2024 vastgesteld.