Inburgeren
Als u moet inburgeren krijgt u automatisch een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Tijdens de inburgering leert u de Nederlandse taal, de normen en waarden van Nederland en gaat u werken en/of een opleiding volgen. Ook krijgt u van ons een uitnodiging om samen een Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP) te maken.
Watch the video in: English, Español, Farsi, ትግሪኛ (tigrinya), Soomaali, عربي(Arabisch), Dari en پښتو (Pashto).
Het doel van de inburgering is dat u zo snel mogelijk mee kunt doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. U heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Om in te burgeren volgt u:
- Een leerroute.
- Het participatieverklaringstraject (PVT).
- De module Arbeidsmarkt & Participatie (MAP), deze module is alleen voor de B1 en zelfredzaamheidsroute.
Leerroutes
Om in te burgeren, kiest u samen met ons de leerroute die het beste bij u past.
- De B1-leerroute; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. U spreekt en schrijft binnen 3 jaar de Nederlandse taal op B1 niveau. Tegelijk kunt u (vrijwilligers)werk doen.
- De onderwijsroute; een route wanneer u wilt doorleren en u jonger bent dan 28 jaar. U leert de Nederlandse taal spreken en schrijven op B1 niveau of hoger. Als u klaar bent met de onderwijsroute kunt u beginnen aan een opleiding op het MBO, HBO of WO.
- De zelfredzaamheidsroute; Een route voor inburgeringsplichtigen waarvoor de B1-route of de onderwijsroute te moeilijk is. U leert de Nederlandse taal op lager niveau (A1 niveau). U wordt (op een eenvoudige manier) voorbereid om mee te doen in de Nederlandse samenleving.
Wat is het PVT?
Tijdens dit traject maakt u kennis met de rechten, plichten en waarden van de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld vrijheid, gelijkwaardigheid, gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het recht om je mening te uiten. U sluit het traject af met ondertekening van de participatieverklaring.
Wat is de MAP?
U leert u over de Nederlandse arbeidsmarkt door middel van lessen over werken in Nederland. Ook gaat u bijvoorbeeld stagelopen of vrijwilligerswerk doen. U sluit het onderdeel af met een eindgesprek.
Heeft u vragen over inburgering in het algemeen of over uw persoonlijke inburgering? Bel naar 0547 – 85 85 85 of mail naar info@hofvantwente.nl.