Aangifte doen van overlijden

Meestal geeft de uitvaartbegeleider het overlijden door bij de gemeente. Als naaste familie, vrienden of buren mag u ook zelf aangifte doen. Na overlijden is het verplicht om binnen 5 werkdagen aangifte te (laten) doen bij de gemeente. Wij maken dan een overlijdensakte. Ook zorgen wij voor de verwerking van de gegevens in de Basisregistratie personen (BRP).

U kunt online aangifte doen. Voor aangifte in het gemeentehuis maakt u telefonisch een afspraak.

Bel naar 0547 – 85 85 85 om een afspraak te maken voor aangifte in het gemeentehuis. U neemt mee naar uw afspraak in het gemeentehuis:

  • een geldig legitimatiebewijs;
  • een verklaring van overlijden afgegeven door een daartoe bevoegd geneeskundige;
  • een door de dokter verstrekte gesloten envelop met de doodsoorzaakverklaring;
  • wanneer de overledene getrouwd was neemt u het trouwboekje van de overledene mee;
  • Leven de ouders van de overledene nog en zijn deze getrouwd? Dan kunt u het trouwboekje van de ouders meenemen voor eventuele bijwerking van de overlijdensgegevens.

Wanneer iemand aan een niet-natuurlijke dood is overleden, hebben wij een verklaring van de officier van justitie nodig. Deze verklaring geeft aan dat er geen bezwaar is tegen cremeren of begraven. Wanneer u bij een niet-natuurlijke dood aangifte van overlijden doet hoeft u de verklaring van overlijden en de envelop met de doodsoorzaakverklaring niet mee te nemen.

Aangifte levenloos geboren kind

Voor u is het heel verdrietig als uw kindje levenloos ter wereld is gekomen. Een erkenning van het bestaan van uw kindje door een officiële registratie in de burgerlijke stand kan uw verdriet niet wegnemen, maar hopelijk helpen bij de verwerking daarvan. Wanneer uw kindje levenloos ter wereld is gekomen, kunt u aangifte doen. De aangifte doet u bij de gemeente waar uw kindje ter wereld is gekomen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de akte op: “akte van geboorte (levenloos)”. De akte is een officiële erkenning dat uw kindje ter wereld is gekomen en komt in het overlijdensregister. U mag kiezen of uw kindje de geslachtsnaam van de vader of de moeder krijgt. U kunt ook kiezen voor een gecombineerde achternaam (geslachtsnaam van de vader en moeder). Deze keuze heeft geen gevolgen voor de naam van volgende kinderen. Bij de geboorte van een volgend kind kunt u opnieuw de achternaam kiezen.

Registratie levenloos geboren kind

U kunt uw levenloos geboren kindje laten vermelden bij uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer u hiervoor kiest, dient u een verzoek tot registratie van uw levenloos geboren kindje bij ons in. Het maakt niet uit hoelang uw zwangerschap duurde en wanneer u bevallen bent. Deze registratie is niet verplicht.

Afspraak maken

Kijk op www.rijksoverheid.nl wat u moet doen om uw levenloos geboren kindje te registreren in de BRP. Voor een afspraak om het verzoek tot registratie in te dienen neemt u contact met ons op. Bel voor een afspraak naar 0547 – 85 85 85. U doet voor uzelf een verzoek om het kind te vermelden bij uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook? Dan moet de andere ouder ook zelf een verzoek tot registratie doen.