Aanvraag vergunning gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken vraagt u een vergunning aan. Onder een gedenkteken wordt een steen, zerk of ander monument verstaan. Meestal vraagt de steenhouwer of een natuursteenbedrijf die het gedenkteken maakt de vergunning aan. Deze bedrijven zijn op de hoogte van de mogelijkheden en eisen voor plaatsen van een gedenkteken. Als naaste familie, vrienden of buren mag u deze aanvraag ook zelf doen.

De maximale afmetingen van het gedenkteken zijn 200 x 100 x 90 (l. x b. x h.). Een gedenkteken moet aan nog een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden staan in het uitvoeringsbesluit voor grafbedekkingen.

Kunstwerk als gedenkteken

Kleine kunstwerken worden in sommige gevallen toegestaan. De beheerder van de begraafplaats beoordeelt dit. De beheerder beoordeelt een werktekening op schaal en/of een foto van het te plaatsen object die u indient. De volgende gegevens zijn aanwezig:

  • boven-, voor- en zijaanzicht met alle desbetreffende maten;
  • soort, kleur en bewerking van het te gebruiken materiaal,
  • informatie over de te gebruiken letters, de woordindeling en de figuraties;
  • de fundering en de manier hoe het gedenkteken wordt bevestigd op de fundering.

Voor het aanvragen van een nieuw gedenkteken op een bestaand grafveld kunnen andere voorwaarden gelden. Zie artikel 4 van het uitvoeringsbesluit voor grafbedekking voor meer informatie.

Voor het plaatsen van een afdekplaat op een urnenzuil of urnenkeldergraf heeft u geen vergunning nodig. Een afdekplaat moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de afmetingen van de zeskantige vorm mogen niet overschreven worden;
  • de dikte van de plaat moet ongeveer 3 cm zijn.

De maten van de lessenaar voor een urnenkeldergraf zijn 60 x 60 cm (waarvan 1,5 cm oversteek) en maximaal 3 cm dik. Het vooraanzicht is 10 cm en het achteraanzicht 20 cm hoog.