Uitkering jongeren t/m 26 jaar

Ben je 26 jaar of jonger en heb je geen werk? Maak dan eerst een afspraak voor een gesprek met een werkcoach. Je krijgt niet meteen een bijstandsuitkering. Je bent namelijk verplicht om eerst te kijken of je een opleiding kunt volgen of werk kunt vinden. Daarvoor krijgt je 4 weken de tijd. Deze 4 weken zoektijd gaan in op de dag van jouw afspraak.

Om recht te hebben op een bijstandsuitkering, gelden er voorwaarden. Zoals:

  • je bent 18 jaar of ouder;
  • je hebt niet genoeg inkomen of vermogen om van te leven. Bijvoorbeeld om een woning te huren en eten te kopen;
  • je komt niet in aanmerking voor een andere vorm van hulp of uitkering.

Ook ben je verplicht om eerst te kijken of je een opleiding kunt volgen of werk kunt vinden. Daarvoor krijg je 4 weken de tijd. Na die 4 weken zoektijd kun je de aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. Bekijk alle voorwaarden.

Melden en zoektijd

Vanaf het moment dat je jezelf bij ons meldt, gaat de zoektijd van 4 weken in. Bel hiervoor op werkdagen naar 0547 – 85 85 85. Je krijgt dan een afspraak met een werkcoach. De werkcoach geeft je uitleg over wat er van je verwacht wordt in deze periode. Zorg dat je alle sollicitaties, sollicitatiebrieven en bewijzen van inschrijving in deze 4 weken bewaart. Tijdens de zoektijd krijg je (nog) geen uitkering.

Vragen?

Heb je vragen over de zoektijd? Stel ze tijdens jouw gesprek met de werkcoach van de gemeente.

Na afloop van de 4 weken zoektijd ga je opnieuw in gesprek met de werkcoach van de gemeente. Hier laat je zien dat je de gemaakte afspraken bent nagekomen. Als dat het geval is dan kun je jouw aanvraag op www.werk.nl (verder) indienen. Binnen 8 weken nadat je jouw aanvraagformulier hebt ingediend, hoor je of je een bijstandsuitkering krijgt van de gemeente. Soms duurt het langer, u krijgt dan bericht dat er meer tijd nodig is voor onderzoek.

Hoeveel geld je krijgt vanuit de bijstandsuitkering, hangt af van jouw leeftijd en hoe je woont. Bijvoorbeeld of je alleen woont of samen woont. Wij kijken hiervoor naar de bijstandsnorm, dit is het sociaal minimum.

Ben je het niet eens met het besluit op jouw aanvraag? Dan kun je bezwaar maken.

Voor meer informatie of hulp bel je 0547 – 85 85 85. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.

Jouw gegevens bekijken

Als je een uitkering krijgt van ons dan kun je op ‘Mijn Inkomen‘ gegevens over jouw uitkering bekijken en aanvullen. Je kunt hier jouw uitkering, vakantiedagen, uitbetaling en jaaropgave bekijken en downloaden.