Wonen in het buitengebied

Wilt u in het buitengebied wonen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u de bestemming van uw agrarische bedrijf, recreatiewoning of schuur omzetten naar een woonbestemming. Vaak heeft u daar sloopvouchers voor nodig. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag een adviesgesprek aan met onze medewerker beleidsontwikkeling platteland.

U ontvangt een sloopvoucher als u een agrarisch gebouw sloopt. Met de voucher kunt u vervolgens een nieuwe woning bouwen. U kunt de voucher ook verkopen.

Heeft u een recreatiewoning waar u permanent in wil wonen? Dit kan door de bestemming aan te passen. Neem hiervoor contact met ons op. De woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uw recreatiewoning staat buiten het Natuurnetwerk Nederland.
  • U verstoort de natuur niet. Dit moet u onderbouwen met ecologisch onderzoek.

Om de bestemming te wijzigen van recreëren naar wonen, sloopt u minimaal 600m2 woonmeters of 1200m2 restmeters.

Als u met meerdere huishoudens in dezelfde woning woont moet u de bestemming wijzigen naar 2 onder 1 kap. Ook moet u dan 250m2 woonmeters of 500m2 restmeters slopen. Ook de natuur op het perceel moet worden versterkt zodat het goed bij de rest van het landschap in ons buitengebied past. De bestemming mag geen omliggende bedrijven hinderen.

Als u wilt wonen in een oude boerderij met historische of culturele waarde moet u 500m2 woonmeters of 1000m2 restmeters slopen. Ook moet de natuur op het perceel versterkt worden, zodat het goed bij de rest van het landschap in ons buitengebied past. De bestemming mag geen omliggende bedrijven hinderen.

Wilt u meer weten over wonen in het buitengebied of de mogelijkheden voor slopen en bouwen? Of bent u geïnteresseerd in een sloopvoucher of in kavelruil? Neem contact met ons op. Wij komen graag bij u langs om de situatie te bekijken en mee te denken over de mogelijkheden.