Biodiversiteit en groenbeheer
Als gemeente onderhouden we het openbaar groen. Dit is een belangrijk deel van uw leefomgeving. Het openbaar groen heeft ook veel invloed op de biodiversiteit. Deze willen we vergroten. Dit is de basis voor bijvoorbeeld ons groenbeleid en het maaibeleid.
Biodiversiteit is de mix van verschillende soorten planten en dieren in onze omgeving. Meer biodiversiteit betekent een betere natuur en een gezondere leefomgeving. Het zorgt voor schoner water, meer zuurstof, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. In Hof van Twente willen we een groene, gezonde basis houden en versterken. Dit doen we door het openbaar groen goed te onderhouden en door verschillende projecten:
Kruiden- en bloemrijke graslanden en akkerranden
Heeft u een akkerrand of grasland die u wilt inzaaien met een speciaal mengsel? Hierdoor groeien er kruiden en bloemen en stijgt de biodiversiteit. Dit is beter voor de bodem omdat er minder (chemische) gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Ook is er minder stikstofkunstmest nodig door bijvoorbeeld de klavers in het mengsel.
Hofvogels en groene erven
Wilt u uw erf groener maken? Stichting Hofvogels geeft advies over het aanplanten van groen en het inrichten van uw erf. Stichting Hofvogels beschermt en helpt uilen, mezen, spreeuwen, gierzwaluwen en andere broedvogels met nestkasten en het bijhouden van gegevens. Omdat in de natuur alles samenhangt richt de stichting zich ook op het groener maken van erven in Hof van Twente. Zonder muizen hebben we namelijk geen uilen, en zonder modder geen zwaluwnesten.
Groene schoolpleinen
Om de leefomgeving van kinderen groener te maken, streven we naar groene schoolpleinen. Door actief bezig te zijn met groen raken kinderen vertrouwd met het buitenleven. Tussen de lessen kunnen kinderen op een groen schoolplein ontspannen, ontdekken, samenwerken en grenzen verkennen.
NK Tegelwippen
Wilt u tegels in uw tuin vervangen voor groen? Daarmee draagt u bij aan een vergrote biodiversiteit. Er zijn meer koele plekken in uw tuin en regenwater stroomt beter de grond in. Tijdens het NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 halen wij uw tegels gratis op.
Groene Loper
Wilt u uw tuin en straat nog klimaatbestendiger maken? De Groene Loper organiseert lokale initiatieven zoals workshops, bijvoorbeeld tijdens de Dag van het Groen & Klimaat. Zo blijft Hof van Twente ook in de toekomst gezond en leefbaar voor mens en dier.
Wij onderhouden het openbaar groen. Hier vindt u meer informatie.
Maaibeleid
Met het juiste maaibeleid zorgen bijvoorbeeld bermen en wadi’s voor meer groensoorten en kleuren. Vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten vinden er voedsel, nest-, schuil- en overwinterplekken. Daarom maaien we minder op plekken waar bloemen en planten in bloei staan. Op veel andere plekken maaien we wel, met name voor uw veiligheid als inwoner. Wilt u weten hoe vaak we maaien op welke plekken?
- Bekijk onze maaiplanning (volgt)
- Bekijk onze berm- en slotentabel.
- Bekijk onze maailocaties.
Onderhoud bomen, struiken en kruiden
Elke winter onderhouden we de 45 hectare groenstroken binnen Hof van Twente die bestaan uit bomen, struiken en kruiden. Zo blijven deze vitaal en in vorm. Hiermee letten we ook op verkeersveiligheid. Soms moeten we delen van bomen of struiken verwijderen of dunnen. We halen dode of ongezonde delen weg, zodat het licht op de bodem komt en zorgt voor gezondere groei van de boom of de struik. Takken die een gevaar vormen voor voorbijgangers verwijderen we. We snoeien elk jaar een ander gedeelte, zodat er altijd dichtbegroeide plekken over blijven waar dieren kunnen schuilen. We houden rekening met beschermde dier- en plantensoorten. Zoom in op de kaart en bekijk wanneer we bij u in de buurt snoeien.
Ongewenste plantensoorten
Sommige plantensoorten zijn schadelijk. Ze verdringen andere planten, waardoor ze de biodiversiteit aantasten. Andere soorten zijn schadelijk voor uw gezondheid of zorgen voor schade aan wegen en riolering. Voorbeelden van plantensoorten zijn de Japanse duizendknoop, Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien. We werken actief aan het voorkomen en beperken van verspreiding van deze plantsoorten. Ziet u ongewenste plantsoorten in de openbare ruimte? Meld dit bij ons. Wilt u een ongewenste plantsoort op uw eigen terrein verwijderen? Graaf dan de plant uit, zodat u deze met alle wortels weghaalt en gooi deze in uw grijze container.
Omdat we veel waarde hechten aan al het groen in onze gemeente, beschermen we onze monumentale bomen. Bent u eigenaar van een bijzondere boom, door soort of leeftijd? Onder bepaalde voorwaarden kan uw boom worden opgenomen in onze bomenkaart. U kunt dan eens per 10 jaar een bijdrage ontvangen van 50% van de onderhoudskosten van uw boom (maximaal €3.000,-).
U kunt uw boom aanmelden voor onze monumentale bomenkaart.
Zoom in op de kaart om te zien waar u monumentale bomen kunt vinden.
Bekijk onze beleidsdocumenten over biodiversiteit, groenbeleid op lange termijn, of groenbeleid op korte termijn voor meer informatie.
Bekijk ook meer informatie en tips over het vergroenen van je tuin.
Alles weten over Kleurrijk Leven (biodiversiteit )? Meld u aan voor de nieuwsbrief Kleur-rijk-leven.