Ik word 18, wat nu?
Hiep hiep hoera, je bent (bijna) 18 jaar! Dit is een grote gebeurtenis in je leven, eindelijk volwassen. Maar er gaan ook dingen veranderen. Vanaf nu moet je namelijk bepaalde zaken zelf regelen. Bijvoorbeeld je zorgverzekering afsluiten en je inschrijven voor studiefinanciering.
Een DigiD is een dienst die je gratis kunt aanvragen. Hiermee kun je je online identificeren en een digitale handtekening plaatsen. Een DigiD heb je bijvoorbeeld nodig om studiefinanciering aan te vragen of een zorgverzekering af te sluiten.
Vanaf je 18e verjaardag ben je niet meer gratis meeverzekerd via je ouders. Dit betekent dat je zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Een zorgverzekering heb je bijvoorbeeld nodig voor een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Je bent in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten vanaf je 18e jaar.
Op websites zoals www.zorgkiezer.nl kun je kijken welke zorgverzekering het beste bij je past.
De zorgverzekeraar schrijft elke maand een bedrag van je bankrekening, dit heet de zorgpremie. Je betaalt deze premie ook wanneer je geen gebruikmaakt van de zorg.
Afhankelijk van je inkomen kun je van de overheid geld krijgen om te helpen de zorgverzekering te betalen. Bereken of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.
Heb je een (bij)baan en ben je 18? Vergeet niet om loonheffingskorting aan te vragen. Hoe doe je dit? Vraag je werkgever de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Hij houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Zo houd je meer nettoloon over. Je moet zelf aangeven bij je werkgever dat je gebruik wilt maken van de regeling. Hiervoor kun je een formulier gebruiken van de Belastingdienst. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor 1 werkgever.
Als je werkt moet je belasting betalen. Daarom is het belangrijk om de inkomstenbelasting te doen. Werk je in de supermarkt, horeca of heb je een andere baan in loondienst? Dan is het altijd slim om belastingaangifte te doen. Mogelijk krijg je nog geld terug. Belastingaangifte doe je altijd over een jaar dat al is afgelopen. Je kunt tot 5 jaar terug aangifte doen. Kijk op belastingdienst.nl voor alle informatie over belasting betalen, belastingaangifte en loonheffingskorting.
Als je 18 jaar bent, ben je zelf aansprakelijk voor schade aan eigendom van anderen. Dat betekent dat je zelf moet betalen als je schade veroorzaakt. Kosten voor schade kunnen snel oplopen en daarom kun je het beste een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te nemen. Woon je nog bij je ouders? Dan zit je meestal bij je ouders in de verzekering, maar neem contact op met de verzekeringsmaatschappij om dit te controleren.
Als je 18 jaar wordt kom je in het donorregister. In het donorregister kun je zelf aangeven of je donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen. Dit doe je op de website van Donorregister.nl.
Vanaf je 18e verjaardag kun je je inschrijven voor een studentenkamer of een sociale huurwoning. Schrijf je in als woningzoekende bij woninghuren.nl om in aanmerking te komen voor het woningaanbod in Hof van Twente. Wanneer je een huurwoning hebt gevonden maar je hebt moeite om de huur te betalen, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Bereken of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag op de website van de Belastingdienst.
Studeer je of ga je binnenkort studeren? Vanaf je 18e verjaardag kun je studiefinanciering aanvragen om (een deel van) de studiekosten te betalen. Met het studentenreisproduct kun je vrij of met korting reizen met de trein, tram, bus en metro in heel Nederland. Je regelt het studentenreisproduct direct bij het aanvragen van je studiefinanciering. Hier kies je ook voor een week- of weekendabonnement. Studiefinanciering vraag je aan op de website van DUO.
Vanaf je 18e levensjaar ben je zelf verantwoordelijk voor je geld. Het is vanaf dan mogelijk om een bankrekening te openen of een abonnement af te sluiten, zonder goedkeuring van je ouders.
Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn, zoals de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Het is niet verplicht om te gaan, maar het is jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Meer informatie over de eerstvolgende verkiezingen vind je op onze pagina over verkiezingen.
Kijk op rijksoverheid.nl voor een handige checklist!