Leerlingenvervoer

Kan uw kind niet zelf naar school, door bijvoorbeeld een handicap, ziekte of bij gedragsproblemen? Of gaat uw kind naar een speciale school en kan niet zelf met het openbaar vervoer reizen. U zorgt dan als ouder of verzorger dat uw kind op school komt. Lukt dit niet? Vraag dan leerlingenvervoer bij ons aan. Uw kind krijgt dan hulp bij het vervoer naar school en weer naar thuis. U moet wel voldoen aan de voorwaarden. 

U kunt van leerlingenvervoer gebruikmaken als uw kind staat ingeschreven op het:

  • speciaal basisonderwijs op meer dan 6 kilometer van het woonadres;
  • speciaal onderwijs op meer dan 6 kilometer van het woonadres;
  • basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs waarbij uw kind door een beperking niet met het openbaar vervoer kan reizen. Ook niet onder begeleiding.
  • voortgezet speciaal onderwijs waarbij uw kind door een beperking niet met het openbaar vervoer kan reizen. Ook niet onder begeleiding.

Als u leerlingenvervoer krijgt vanuit de gemeente, dan gaan wij uit van de dichtstbijzijnde school die voldoet. Kiest u een andere school die verder weg ligt? Dan heeft u mogelijk geen recht op leerlingenvervoer.

Gedragsregels

Bij het vervoer horen gedragsregels. Zo houden we het vervoer voor iedereen veilig en leuk. Houdt uw kind zich niet aan de gedragsregels? Dan kunnen wij besluiten om het taxibusvervoer te stoppen.

Wanneer uw inkomen boven een bepaald bedrag ligt, betaalt u een bijdrage voor het leerlingenvervoer. De Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt de hoogte van de bijdrage jaarlijks vast.

Als uw aanvraag is goedgekeurd, kijken we samen welk vervoer past bij uw kind. Wij moedigen zelfstandig (leren) reizen naar school aan. Dit bespreken we graag met u als ouder(s)/verzorger(s) en school.

Vervoer met de fiets

Kinderen die zelfstandig of met hulp kunnen fietsen, komen in aanmerking voor een vergoeding van € 0,11 per kilometer. Als tijdens het fietsen (tijdelijke) begeleiding nodig is, krijgt ook de begeleider € 0,11 per kilometer.

Openbaar vervoer

Leerlingen die kunnen reizen met het openbaar vervoer (OV), krijgen een OV-abonnement. Zo kunnen ze altijd met de bus of trein. Als hierbij (tijdelijke) begeleiding nodig is, ontvangt ook de begeleider een OV-abonnement van ons.

Aangepast vervoer

Bij aangepast vervoer brengen wij uw kind in een taxi(busje) vanaf het woonadres naar school. In het busje zitten ook andere kinderen.

Eigen vervoer

Komt uw kind in aanmerking voor aangepast of openbaar vervoer? Dan mag u ook zelf uw kind naar school brengen. De vergoeding is dan een kilometervergoeding voor de fiets (van € 0,11 per km) of auto (van € 0,23 per km).

Binnen 8 weken nadat u de aanvraag heeft opgestuurd ontvangt u bericht van ons. Twijfelt u of uw kind leerlingenvervoer nodig heeft? Of heeft u hulp nodig? Bel 0547 – 85 85 85. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.