Leerplicht

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit betekent dat deze kinderen 5 dagen in de week naar een officiële school moeten. Buiten de schoolvakanties mogen leerlingen niet zomaar van school wegblijven. De directie van de school meldt het wegblijven zonder goede reden bij ons. De leerplichtambtenaar gaat dan met u in gesprek.

Uw kind mag naar school vanaf 4 jaar. Wordt uw kind 5 jaar? Dan gaat de leerplicht in. De 1e verplichte schooldag is de maand na de verjaardag van uw kind. Voorbeeld: uw kind wordt 5 jaar op 10 maart. Dit betekent dat uw kind vanaf de 1e schooldag in april leerplichtig is. Dit geldt voor alle kinderen die in Nederland wonen.

Uitzonderingen

Heeft uw kind een ernstige medische beperking of psychische problemen, waardoor uw kind misschien wel nooit (meer) naar school kan? Dan kunt u vrijstelling voor de leerplicht aanvragen. U belt hiervoor naar 0547 – 85 85 85 en vraagt naar de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar helpt u met de aanvraag. Een onafhankelijke arts of specialist beoordeelt uw kind en geeft advies. De leerplichtambtenaar neemt dit advies over en informeert u hierover.

Einde leerplicht vanaf 16 jaar

De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen. Een groep overslaan op de basisschool telt mee als schooljaar. Na de leerplicht geldt de kwalificatieplicht.

Kwalificatieplicht tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar hebben een kwalificatieplicht. Dit betekent dat zij een schooldiploma moeten halen. Deze verplichting is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en de kansen op een baan te vergroten. Zit uw kind op een speciale school of een praktijkgerichte school? Dan is er geen kwalificatieplicht.

Per schooljaar kan de school uw kind eenmaal maximaal 10 extra vrije dagen geven. Dit betekent als u bijvoorbeeld 7 dagen aanvraagt er daarna geen recht meer is op 3 nog extra dagen. U vraagt dit minstens 6 weken van tevoren aan bij de directeur van de school. Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:

  • dit niet de eerste 2 weken na de zomervakantie zijn;
  • u door uw werk/beroep in geen enkele schoolvakantie op vakantie kunt.

Toestemming bij uitzonderlijke situaties

Er zijn een aantal situaties waarvoor u extra toestemming kan aanvragen. Het gaat dan om uitzonderingen zoals:

  • Een familiegebeurtenis, bijvoorbeeld een huwelijk, jubileum of een begrafenis;
  • Godsdienstige plicht;
  • Sociale of medische omstandigheden binnen het gezin.

Bij een huwelijk of jubileum gaat het om de dag van de officiële gebeurtenis van ouders en grootouders. Vindt de viering plaats in het weekend? Dan kan de maandag of vrijdag ervoor vrij worden gegeven. Een combinatie hiervan kan ook. Bijvoorbeeld vrijdagmiddag en maandagochtend. Bij een huwelijk in het buitenland wordt rekening gehouden met 1 dag reistijd vooraf en 1 dag reistijd erna. Dit kan alleen als de afstand inderdaad 1 dag reizen is. De schooldirecteur beslist over uw aanvraag. Bij meer dan 10 schooldagen beslist de leerplichtambtenaar. U krijgt daarna een brief met daarop de beslissing. Bent u het niet eens met de beslissing van de leerplichtambtenaar? Dan kunt u bezwaar maken bij de schooldirecteur.

Gaat u zonder toestemming op vakantie of u meldt u uw kind (onterecht) ziek, dan noemen we dat luxe verzuim. De schooldirecteur of collega moet dit dan melden bij de leerplichtambtenaar. Bij luxe verzuim wordt een proces-verbaal opgemaakt, er volgt dan mogelijk een boete.

Een leerplichtambtenaar denkt mee naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek. U kunt hierbij denken aan informatie, advies en het regelen van zaken. Ook leggen we jongeren uit waarom het belangrijk is om naar school te gaan. Als u of uw kind zich niet aan de leerplichtwet houdt, dan kan onze leerplichtambtenaar maatregelen nemen.

Staat uw kind in Hof van Twente ingeschreven en gaat uw kind naar een basisschool of middelbare school in het buitenland? Dan moet u dit voor 1 juli aangeven bij de leerplichtambtenaar. U belt hiervoor naar 0547 – 85 85 85. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.

Let op: langer dan 8 maanden

Als uw kind langer dan 8 maanden in het buitenland naar school gaat, dan gaan wij ervan uit dat uw kind daar woont. Uw kind valt dan niet meer onder de Nederlandse leerplicht. U moet uw kind zelf bij de gemeente uitschrijven. Doet u dat niet, dan wordt uw kind vanzelf uitgeschreven. Dat heeft gevolgen voor hulp en zorg, zoals de kindertoeslag en de zorgverzekering.

Voor vragen rondom de leerplicht of de begeleiding van schoolverlaters belt u 054785 85 85. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.