Woningaanpassing

Is het door ziekte of een beperking lastig om in uw woning te blijven wonen? En wilt u toch langer zelfstandig thuis blijven wonen? Voor sommige aanpassingen kunt u hulp vragen bij de gemeente. Hiervoor moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Voldoet u hieraan? Dan doet u een melding woningaanpassing. Het maakt niet uit of u in een huur- of koopwoning woont.

De aanpassing is voor noodzakelijke ruimtes in uw woning. Het gaat om de badkamer, slaapkamer, keuken, toilet en de toegang en doorgang van de woning zelf. Een garage, zolder, kelder of hobbyruimte vallen hier niet onder.

  • De aanpassing is voor een zelfstandige woonruimte (woning met eigen toegang, keuken, toilet en douchegelegenheid) als hoofdverblijf.
  • U heeft langdurig een beperking waardoor u problemen ondervindt in uw thuissituatie. Het ligt niet in de verwachting dat uw beperkingen in de toekomst gaan afnemen.
  • De gemeente beoordeelt eerst uw woning. Begint u zonder beoordeling? Dan heeft u geen recht meer op een financiële bijdrage.
  • De goedkoopste oplossing die voldoet, wordt vergoed. Als u een duurdere oplossing wilt, betaalt u zelf het prijsverschil.

Woningaanpassing niet altijd de beste keuze

Is het beter om te verhuizen naar een woning die geschikter is voor uw situatie? Dan krijgt u van ons een bijdrage in de verhuiskosten.

Wij vergoeden voorzieningen die speciaal zijn bedoeld voor een beperking. Bijvoorbeeld:

  • een traplift
  • een aangepast toilet
  • bredere deuren plaatsen
  • een onderrijdbare keuken
  • tilliften

Kleine aanpassingen of hulpmiddelen koopt u zelf. Bijvoorbeeld handgrepen, niet verrijdbare douche- en toiletstoelen en badplanken. Ook hendel- of thermostaatkranen of een verhoogde toiletpot is voor uw eigen rekening.

Voor het aanbrengen van Wmo-woningaanpassingen heeft u geen toestemming van de verhuurder nodig. De verhuurder kan de aanpassingen die nodig zijn dus niet tegenhouden. Wel is het verstandig uw verhuurder vooraf te informeren over de aanpassing.

U kiest zelf de manier van betaling die het beste bij u past: zorg in natura (ZIN) of persoonsgebonden budget (PGB).

Bij zorg in natura regelen en betalen wij de aanpassing voor u. Sommige voorzieningen, bijvoorbeeld een traplift, krijgt u dan te leen van de gemeente. Wij blijven de eigenaar. Voor trapliften hebben wij een contract met Handicare trapliften BV.

Wilt u zelf de woningaanpassing regelen?

Dan kunt u gebruikmaken van een persoonsgebonden budget. U kiest dan zelf de zorgaanbieder en regelt zelf de geldzaken. De aangebrachte voorzieningen worden uw eigendom. U heeft alleen recht op het PGB als de gemeente de situatie vooraf heeft beoordeeld. Hiervoor vraagt u een offerte aan bij uw leverancier. Nadat wij deze hebben goedgekeurd, ontvangt u schriftelijk toestemming om de aanpassingen uit te laten voeren. Nadat de aanpassingen zijn aangebracht, betalen wij u het PGB. Mogelijk komt een medewerker van de gemeente bij u thuis langs. We kunnen zo beoordelen of de aanpassingen goed zijn aangebracht.

Eigen bijdrage

Voor de Wmo (hier valt de woningaanpassing onder) betaalt u een eigen bijdrage van € 20,60 per kalendermaand. Deze kosten betaalt u via een automatische incasso van het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Bent u getrouwd of heeft u een partner?

U betaalt geen eigen bijdrage zolang minimaal één van u nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Voor meer informatie of hulp belt u 0547 – 85 85 85. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.