GGZ Jeugdhulp

Jeugd-ggz is geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar (en in bepaalde gevallen tot 23 jaar). Het gaat om kinderen die psychische problemen hebben waardoor ze zich minder goed kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld door autisme, ADHD, dyslexie, verslaving of depressie. Jeugd-ggz is erop gericht de psychische problemen te verhelpen of om te voorkomen dat ze erger worden.

De gemeente kan uw kind of u, als ouder/verzorger, verschillende soorten hulp geven. U kunt kiezen voor algemene ondersteuning. Hiervan kunt u direct gebruik maken. Klik hier om naar 'Ondersteuning' te gaan.

Voor specifieke hulp moet u eerst een aanvraag jeugdhulp indienen. Op basis daarvan besluit de gemeente of u in aanmerking komt voor de specifieke hulp.

In bepaalde gevallen kunt u een persoonsgebonden budget krijgen. U kunt de specifieke hulp dan zelf inkopen bij de instelling van uw keuze.

In de meeste gevallen heeft u de mogelijkheid om zelf een zorgaanbieder te kiezen uit de gecontracteerde zorgaanbieders. De gemeente sluit alleen een contract af met de zorgaanbieder als deze aan alle kwaliteitsvoorwaarden voldoet.

U kunt hulp aanvragen via digitaal melden. Door op deze link te klikken komt u op de aanvraagpagina. U kunt inloggen met uw eigen Digi-D en vervolgens kunt u het hele aanvraagformulier invullen en digitaal versturen. Na ontvangst van het formulier een regisseur/consulent contact met u op.

U kunt ook hulp aanvragen via het PDF aanvraagformulier. Het ingevulde PDF-formulier kunt u mailen naar info@hofvantwente.nl of opsturen naar Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor.

Heeft u vragen over jeugdhulp? U kunt de jeugdregisseurs/consulenten op werkdagen van 9:00  uur tot en met 13:00 uur bereiken op telefoonnummer 0547-858585.

1. Aanvraag

Een aanvraag wordt in behandeling genomen als u als ouder zelf om hulp vraagt. Derden kunnen kinderen alleen aanmelden bij de gemeente onder voorwaarde dat de ouders op de hoogte zijn en mee willen werken. Wanneer niet volledig duidelijk is waar de zorgbehoefte ligt en welke hulp passend en mogelijk is, dan kunt u ons altijd om advies vragen.

Wanneer u een vraag heeft, kunt u contact opnemen met het team zorg jeugd. Wij bespreken uw vragen/aanmelding wekelijks binnen het team en kijken of inzet van een regisseur/consulent nodig is. U kunt contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur via telefoonnummer 0547-858585. Als u nog geen hulp ontvangt kunt u een aanvraagformulier invullen. Als u al wel hulp ontvangt vanuit een indicatie of beschikking, en deze binnenkort afloopt, kunt u ook het aanvraagformulier invullen. Wij vragen u dit formulier minimaal 8 weken voor de einddatum van de indicatie of beschikking op te sturen.

2. Huisbezoek

Als een regisseur/consulent wordt ingezet, dan wordt er bij een nieuwe aanvraag een huisbezoek afgelegd en bij een vervolgaanvraag (lopende indicatie of beschikking). Vervolgens wordt samen met het gezin een ondersteuningsplan gemaakt. Dit is de vraagverheldering en onderzoeksfase. Hierna wordt er bepaald of er zorg of hulp nodig is. Dit kan voorliggend zijn, bijvoorbeeld maatschappelijk werk, of dat er geïndiceerde zorg nodig is waarvoor een beschikking afgegeven wordt.

Geïndiceerde hulp krijgt u in de vorm van Zorg In Natura (ZIN) wanneer de hulp geboden kan worden door één van de gecontracteerde aanbieders. Wanneer de gecontracteerde aanbieders geen passend aanbod hebben, kan er hulp ingezet worden door een andere zorgaanbieder. U ontvangt dan hulp in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB). Na het afgeven van de beschikking kan de zorg worden ingezet.