Meer informatie over het project: Groene Schoolpleinen

In 2020 startte het project: “Alle scholen groen, dat willen we in de Hof samen doen”. 
Met als wens het vergroenen van de schoolpleinen van alle negentien basis- als voortgezet onderwijsscholen in Hof van Twente. Dankzij het verwijderen van stoeptegels en het toevoegen van natuurlijke speelmogelijkheden, bomen en struiken worden de schoolpleinen niet alleen leuker, maar ook duurzamer. De gevarieerde beplanting trekt niet alleen insecten, vlinders en vogels aan, maar zorgt er ook voor dat de schoolpleinen beter bestand zijn tegen hitte en hevige regenval, in het kader van de klimaatverandering. Bovendien wordt er bij de aanleg van de schoolpleinen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Het groene schoolplein biedt daardoor niet alleen een leuke plek om te spelen, maar ook een educatieve omgeving waar leerlingen kunnen leren over natuur, biodiversiteit en klimaat.

De gemeente Hof van Twente betaalt mee

Alle scholen die mee willen doen in het project ontvangen een bedrag van € 5000 ter ondersteuning van de plannen, afkomstig uit het programma “Kleurrijk leven”. Deze gemeentelijke bijdrage is met name bedoeld als stimulering om gebruik te maken van de provinciale subsidieregeling “Groene Schoolpleinen”. Scholen ontvangen uit deze regeling een subsidie van €10.000. Daarnaast dient de school zelf minimaal € 7.500 bij te dragen. Door de gemeentelijke bijdrage blijft er slechts een bijdrage nodig van € 2.500, die door de inzet van eigen uren kan worden opgebracht.

11 schoolpleinen van grijs naar groen

In de afgelopen drie jaar hebben elf scholen de stap naar een groen schoolplein gezet. Sommige scholen zijn al klaar, anderen pakken het in fases aan en weer anderen zijn net begonnen met de planvorming. Via de Groene Loper Hof van Twente is advies beschikbaar voor alle scholen. Een groen schoolplein biedt ook interessante kansen voor buitenonderwijs. Bovendien horen we van scholen die al klaar zijn, dat het speelgedrag van de kinderen is veranderd. Ook zijn er kritische geluiden. Zo is met name in de zomervakantie hulp van de ouders gewenst als het gaat om planten water geven of kleine onderhoudsklusjes. Gelukkig zijn er al enkele ouders die hierin samen optrekken, waardoor de binding met de school en elkaar wordt versterkt.