Hoog bezoek in Hengevelde

Zijne Majesteit de Koning bezoekt op dinsdag 7 november Hengevelde. Het bezoek staat in het teken van de krachten én uitdagingen van een hechte plattelandsgemeenschap. Burgemeester Ellen Nauta en wethouder én Hengeveldenaar Harry Scholten begeleiden de koning tijdens zijn bezoek. 

Hengevelde kenmerkt zich door de grote zelfredzaamheid van haar inwoners. Met vereende krachten krijgen ze veel voor elkaar. Op het gebied van sport en cultuur bijvoorbeeld, met een bloeiend verenigingsleven. Dit zijn ook de thema’s waarmee wethouder Harry Scholten zich binnen de gemeente bezighoudt. Tijdens het bezoek kruipt hij als zoon van bakker Scholten en echte Hengeveldenaar in de rol van verhalenverteller. 

Sport en cultuur

De Koning bezoekt verschillende sportverenigingen. Om op deze locaties in gesprek te gaan met sporters en bestuursleden over onder andere de inzet van vrijwilligers. Ook ontmoet de Koning in het Kulturhus de organisatie van de Zomerfeesten Hengevelde, een evenement waar jaarlijks optredens van bekende artiesten klinken en 25.000 bezoekers op afkomen. 

Toekomstvisie

Naast sportieve en culturele activiteiten, is Hengevelde ook bezig met haar eigen toekomstvisie. De werkgroep Toekomstbestendig Hengevelde schuift aan bij de Koning en vertelt over de manier waarop zij dorpsinwoners betrekken bij de toekomstplannen en de thema’s die spelen in het dorp. Daarnaast spreekt de Koning een aantal lokale ondernemers over hun (familie)bedrijven, de samenwerking met collega-ondernemers, het duurzaam ondernemerschap en de verbinding met het dorp.

Leefbaar platteland

Om de sterke sociale structuur in Hengevelde te behouden is een aantrekkelijke woonomgeving van belang. Daarom brengt de Koning een bezoek aan nieuwbouwwijk De Marke III. Waar woningen voor starters, levensloopbestendige woningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen zijn gebouwd. Aan de keukentafel in één van de nieuwe woningen vertellen de jongere en oudere bewoners in gezelschap van een lokale aannemer hoe jong en oud in het dorp kan blijven wonen. 

Innovatief buitengebied

Naast de innovatie in het dorp, innoveert Hengevelde ook in het buitengebied. Zo kent Hengevelde een Bed & Breakfast annex sociaal ontwikkelbedrijf en een melkvee- en geitenboerderij. De ondernemers praten de koning – samen met andere inwoners uit het buitengebied – bij over de huidige thema’s die spelen in het buitengebied. Zoals over de mogelijkheden voor agrarische gebouwen die leeg komen te staan. 

Burgemeester Ellen Nauta kijkt uit naar het bezoek: “We laten de koning een greep zien uit alle mooie voorbeelden van gemeenschapszin en innovatie. Niet alleen in Hengevelde, maar ook in de rest van Hof van Twente.” 

Centrum Hengevelde