Wethouders gaan op bezoek bij scholen voor de ‘Week van Respect’

Op 8 en 9 november bezochten de wethouders Harry Scholten en Hannie Rohaan van Hof van Twente, elk een basisschool in de gemeente. In Delden werd Erve Hooyerinck en in Hengevelde de Petrusschool bezocht. Tijdens het bezoek hebben de wethouders het spel 'Vraag maar' gespeeld met de leerlingen, als onderdeel van de ‘Week van Respect’. Het doel van dit initiatief is om aandacht te vestigen op het belang van respect.

‘Vraag maar’ is een spel ontwikkeld door Elma van Vliet in 2019. Samen met een aantal kinderen uit de Hof van Twente heeft zij het spel bedacht. Het spel 'Vraag maar' is waardevol omdat het kinderen de kans geeft om te ontdekken hoe volwassenen denken over opvoeding. Door vragen te beantwoorden leren ze om respect te hebben voor elkaars meningen. Op deze manier draagt het spel niet alleen bij aan de opvoeding van kinderen, maar ook aan het bevorderen van respect binnen de maatschappij.

Een opvallend antwoord van leerlingen op de vraag: Waar zouden ouders mee moeten  stoppen? Ouders kijken tegenwoordig vaak op hun mobieltjes. Dit is iets waar kinderen zich  steeds meer bewust van worden. Wethouder Hannie Rohaan: “In deze les was ik enorm onder de indruk van de betrokkenheid en openheid van de leerlingen. Ze durfden hun kwetsbaarheden te tonen en gaven elkaar oprechte complimenten. Het doel van de les,  namelijk om met elkaar in gesprek te gaan, naar elkaar te luisteren en respect voor elkaar te tonen, is zonder twijfel bereikt”.

Compliment

“Een bijzonder moment tijdens de les was toen een leerling een kaartje trok met de tekst: noem iets waar je blij van bent geworden. Een klasgenoot reageerde spontaan met: Ik werd blij toen je voor de eerste keer met mij wilde afspreken om samen te spelen. Wat een prachtig compliment! Het laat zien dat er een sterke band is tussen deze leerlingen en dat ze elkaar waarderen.”

Uitreiking

Ook dit jaar werd het spel weer uitgereikt aan alle leerlingen van groep 5 van de basisscholen in Hof van Twente. Ook aan leerlingen uit groep 5 die op een basisschool buiten Hof van Twente zitten wordt het spel uitgereikt. Door het spel te spelen wordt er aandacht besteed aan respect. En dat is niet alleen tijdens de Week van Respect belangrijk, maar gedurende het hele jaar.