Deurbelactie voor toegankelijkheid van winkels en openbare gebouwen in Delden

Op dinsdag 2 juli werd de eerste toegankelijke deurbel overhandigd aan eetcafé De Burgemeester in Delden. Dit gebeurde in aanwezigheid van de klankbordgroep Toegankelijke Hof, betrokken ambtenaren en wethouder Hannie Rohaan. Het initiatief is bedoeld om mensen met beperkingen gemakkelijker toegang te geven tot openbare gebouwen en winkels. De deurbelactie wordt de komende dagen verder uitgezet in Delden. 

Samenwerking voor verbetering 

Op 19 januari 2024 heeft de klankbordgroep Toegankelijke Hof een bezoek gebracht aan het centrum van Delden. Hier waren naast ervaringsdeskundigen ook ondernemers uit Delden, de Stadsraad Delden en Wonen Delden aanwezig. Met behulp van rolstoelen, rollators en geblindeerde brillen hebben de ongeveer dertig aanwezigen een wandeling door het centrum gemaakt. Dit om zelf te ervaren hoe het is om zich met een beperking door Delden te kunnen bewegen. 

Verbeterpunten toegankelijkheid in kaart 

Tijdens de wandeling zijn verschillende obstakels naar voren gekomen die de toegankelijkheid van Delden belemmeren. Zo werden te hoge stoepen en paaltjes die in de weg staan genoemd als knelpunten. Ook bleken (zware) deuren lastig te openen voor personen met een beperking. Deze bevindingen hebben geleid tot een lijst met verbeterpunten die wij als gemeente graag willen aanpakken. 

Focus op eerste verbeterpunt 

Een van de eerste verbeterpunten heeft te maken met het introduceren van een deurbel op toegankelijke hoogte. Door deze introductie worden de winkelstraten van Delden een stuk toegankelijker. Inwoners die hulp nodig hebben kunnen op de bel drukken, waarna er iemand komt helpen. Op de sticker staat: ‘Hulp nodig bij het openen van de deur? Druk op de bel, dan komen wij u helpen.’ In Borne heeft deze actie al tot succes geleid en wij volgen graag dit voorbeeld in Hof van Twente. 
 
De draadloze deurbellen en stickers worden op een logische plek bij de deur geplaats, zodat alle winkels en horecagelegenheden in Hof van Twente toegankelijk worden voor mensen die minder mobiel zijn. “Ik vind de deurbelactie heel positief. Zo is de horeca eindelijk toegankelijk voor iedereen. Niet alleen voor lopers.” Aldus Roos Adolfsen, lid van klankboardgroep Toegankelijke Hof. 

Nieuwe schouw

In september 2024 organiseren wij een toegankelijkheidswandeling in Goor. De intentie is om ook hier de deurbelactie uit te zetten.