Hof van Twente organiseert excursie mono-mestvergisting

Gemeente Hof van Twente organiseert op dinsdag 3 september een excursie naar twee bedrijfslocaties met mono-mestvergistingsinstallaties. Tijdens de excursie kunnen agrariërs met eigen ogen zien hoe zo'n installatie werkt en welke kansen dit biedt voor hun bedrijf. De gemeente stimuleert de productie van biogas op deze wijze.

Wat is mono-mestvergisting?

Mono-mestvergistingsinstallaties bieden een interessante mogelijkheid om duurzame energie op te wekken, direct op het erf. Bij mono-mestvergisting wordt alleen mest gebruikt om biogas te produceren. Het proces is relatief eenvoudig: de verse mest gaat via een gesloten systeem naar een vergister, waar bacteriën de organische stoffen in de mest afbreken en zo biogas vormen. Dit biogas kan vervolgens worden omgezet in elektriciteit en warmte, of worden opgewaardeerd tot groengas dat in het aardgasnet kan worden gevoed. 

Meer voordelen

Naast energieproductie heeft mono-mestvergisting nog meer voordelen: het vermindert de uitstoot van methaan en stikstof uit mest, verbetert de luchtkwaliteit in stallen en zorgt voor minder geuroverlast. Wethouder Harry Scholten is enthousiast over de mogelijkheden met mono-mestvergistingsinstallaties in Hof van Twente. “Deze technologie biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de boeren zelf. Met deze excursie willen we onze agrariërs inspireren en ondersteunen bij het verkennen van deze mooi optie, omdat in onze gemeente veel mogelijkheden zijn voor de productie van biogas.”

Twee locaties

Tijdens de excursie worden twee locaties bezocht:

  • Biogashub 'Oxe geeft Gas' in Oxe, waar 5 melkveehouders rundveemest vergisten tot biogas. Het biogas wordt via een pijpleiding geleverd aan ondernemers in Deventer. De stallen zijn voorzien van emissiearme vloeren voor minder ammoniakuitstoot.
  • Melkveehouderij Dinkelman in Lochem met zowel een mono-mestvergister als een stikstofstripper. Het biogas wordt hier omgezet in elektriciteit en warmte met een WKK-installatie. De warmte wordt hergebruikt in de stikstofstripper.

Praktische informatie

De excursie vertrekt om 9:30 uur per touringcar vanaf het gemeentehuis in Goor. De verwachte terugkomst is rond 16:00 uur. Deelname, vervoer en lunch zijn gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Kimberly Wevers via k.wevers@hofvantwente.nl.